Blogolj!

Különleges dinoszaurusz-leletekre bukkantak Kínában

Dorogi László

A két őshüllő maradványai kiváló állapotban maradtak fenn, minden bizonnyal élve temette el őket egy kitörő vulkán.

Fotó: Live Science

A Live Science beszámolója szerint a nagyjából 1,1 méter hosszú dinoszauruszok egy üregben aludhattak nagyjából 125 millió évvel ezelőtt, amikor egy feltételezett vulkánkitörés hirtelen betemette őket, így esélyük sem maradt elmenekülni.

A felfedezést az teszi különlegesség, hogy a fosszíliák egy olyan fajtól származnak, amelyet korábban nem ismertek a tudósok, az újonnan megismert őslényeket Changmiania liaoningensisnek nevezték el, ami azt jelenti, liaoningi örök alvó, utalva a lelet megtalálásának helyszínére is - a maradványokat két földművelő találta meg az északkelet-kínai Liaoning tartományban.

A fosszíliákat egy nemzetközi csapat vizsgálta meg, a kutatók pedig azt állapították meg, hogy a dinoszauruszok két lábon jártak és növényevők voltak. A fajra feltételezhetően jellemző volt, hogy a saját maga által ásott üregekben élt, ami meglehetősen ritkán fordult elő az őshüllők körében. A Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársai szerint a felfedezett faj úgy áshatott, mint egy mai üregi nyúl.

A lelőhelyet, ahol a leleteket megtalálták, egyes szakértők a kréta kori Pompeiinek is nevezik, ugyanis a térségben egy hatalmas vulkánkitörés zajlott évmilliókkal ezelőtt, amely speciális módon konzerválta a korszak élőlényeinek maradványait.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/100157/pics/lead_800x600.png
dinoszaurusz,Kína,történelmi lelet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?