Blogolj!

Új dinoszauruszfajt fedeztek fel a Wight-szigeten

Izgalmas lelet látott napvilágot az Angliától délre fekvő Wight-szigeten, ahol kutatók a theropodák egy új faját fedezték fel, az új dinoszauruszfajról pedig azt állítják, hogy a T.rex unokatestvére.

A Southamptoni Egyetem kutatói a Vectaerovenator inopinatus nevet adták a fajnak, amely 115 millió éve a kréta időszakban élt, és becslések szerint mintegy négy méter hosszú lehetett.

A Vectaerovenator négy csontját tavaly találták meg egy tengerparti üdülőhely strandján fosszíliavadászok. Neve azokra a légzsákokra utal, amelyeket csontjaiban találtak. Ezek a légzsákok, amelyek megtalálhatók a mai madarakban is, a tüdő kiterjesztései, amelyek segítették az állat légzőszervrendszerét hatékonyan működni, miközben könnyebbé tették csontozatukat.

Robin Ward, a csontokat megtalálók egyike elmondta, rögtön arra gondolt, hogy valami különlegeset találtak, és magukkal vitték a fosszíliákat a szigeten lévő dinoszaurusz múzeumba. Az ottani szakemberek is azonnal tudták, hogy valami ritkaságról van szó, és kérték, adományozzuk a múzeumnak, hogy alapos vizsgálatnak vethessék alá.

Meghökkentünk, amikor láttuk, milyen üregesek az állat csontjai. Csontvázának részei igen törékenyek lehettek

– hangsúlyozta Chris Barker, a dinoszauruszfajról készített tanulmány vezetője.

A paleontológusok úgy vélik, valószínű, hogy a Vectaerovenator északra élt attól a helytől, ahol csontjait megtalálták, tetemét a közeli sekély tengerbe mosta a víz.

(Fotók: bbc.com)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/98932/pics/lead_800x600.jpg
dinoszaurusz,kutatás,színes világ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?