Blogolj!

Lefejezett emberek csontjaival lehet tele egy párizsi kápolna

Ragnar Volarus

Szakértők szerint a francia forradalom során guillotine-nal kivégzett emberek százainak maradványait rejthetik egy párizsi műemlék falai – írta meg az MTI.

Aymeric Peniguet de Stoutz, a XVI. Lajos és felesége, Marie Antoinette emlékének szentelt Chapelle Expiatoire munkatársa figyelt fel az alsókápolna oszlopai között futó falszakaszok furcsaságaira, majd értesítette a hatóságokat. Ezután Philippe Charlier régész kamerát vezetett be a kőfalba, így kerülve el, hogy sérüljön az épület alapzata, és jelentésében végül megerősítette Peniguet de Stoutz feltételezését.

A szakember emberi csontokkal teli faládákat azonosított az alsókápolna falüregeiben, és a kutatók szerint a falak akár 500 kivégzett ember maradványait is rejthetik.

A felfedezés tovább bonyolítja annak rejtélyét, hogy mi történt a nyaktiló által kivégzettek testével. A kápolnát a 19. század elején emelték az egykori Madeleine temető helyén, nem messze a Place de la Révolutiontól, ahol a kivégzőeszközt rendszeresen használták. XVI. Lajost és Marie Antoinette-et is ebben a temetőben földelték el, miután 1793-ban lefejezték őket. A temetőt 1794-ben zárták be, miután állítólag elfogyott benne a szabad hely.

A terület a guillotine-nal kivégzettek számára kialakított négy párizsi temető egyike volt. Amikor XVIII. Lajos trónra lépett 1814-ben, utasítást adott testvére, XVI. Lajos és felesége maradványainak átszállítására a Saint-Denis-székesegyházba, és elrendelte a kápolna megépítését a pár emlékére.

A mostani felfedezés megkérdőjelezi azt az elfogadott elméletet, mely szerint a nyaktiló híres áldozatainak, köztük Robespierre-nek a maradványait idővel átszállították a katakombákba.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/96989/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?