Blogolj!

Lerántjuk az álarcot a nagy maszk-mizériáról

Dorogi László

Az elmúlt napokban, hetekben a koronavírus, a járvány és a karantén szavak mellett a szájmaszk is előkelő pozícióba ugrott előre az internetes böngészők keresőiben. Még az orvosok és járványügyi szakemberek között sincs egyetértés abban, hogy kell-e mindenkinek viselnie maszkot az új típusú koronavírus-járvány megfékezése érdekében, vagy sem, az mindenesetre már most körvonalazódni látszik, hogy valóságos maszkbiznisz van kialakulóban.

Fotó: Pixabay

A pandémia első heteiben látott budipapír-bummot az elmúlt napokban felváltotta a maszkok utáni hatalmas kereslet, de arról igencsak megoszlanak a vélemények, hogy indokolt-e a védő(?)eszköz viselése, és ha igen, akkor miért. Az Egészségügyi Világszervezet prominensei hétfőn egy genfi konferencián megerősítették korábbi álláspontjukat, miszerint nem javasolják a maszk viselését azoknak, akik nem betegek, vagy nem gondoskodnak beteg emberekről, mégis, egyre több és több helyen találkozni száj- és orrfedős emberekkel, no meg persze olyanokkal is, akik jókora profittal árulják erre a célra készített portékájukat a neten.

Mike Ryan, a WHO egyik tisztségviselője szerint egyáltalán nem bizonyított, hogy a tömeges maszkviselés előnyökkel járna a járvány megfékezésében, sőt egyes bizonyítékok éppen az ellenkezőjére utalnak, míg Maria Van Kerkhove, az Egészségügyi Világszervezet járványtannal foglalkozó szakértője azt is hozzátette, tekintve hogy globális hiánycikké váltak az egészségügyi védőfelszerelések, azoknak kell elsősorban maszkhoz jutniuk, akiknek a legnagyobb szükségük van rá - ezek pedig értelemszerűen a járvány elleni háború frontvonalában harcoló egészségügyi dolgozók.

Itthon szerencsére minden rendben van ebből a szempontból, szombaton egy 27 tonnányi védőfelszerelést szállító repülőgép érkezett Magyarországra Kínából, vasárnap pedig további két gép hozott 3 millió 270 ezer maszkot, hogy mindazok, akik az egészségügyi védekezésben részt vesznek, kellően el legyenek látva.

No, de mi a helyzet azokkal, akik nem olyan területen dolgoznak, ahol elkerülhetetlen a napi érintkezés az emberekkel, esetleg tényleg csak azért hagyják el az otthonukat, hogy bevásároljanak? Nos, természetesen nekik sincs megtiltva a szájmaszk használata, sőt. Ahogy azt viszont Müller Cecília, országos tisztifőorvos nap mint nap hangsúlyozza:

akinek biztonságérzetet nyújt a maszk viselése, használja nyugodtan, de tegye azt helyesen, ugyanis többet árthatunk azzal, ha nem megfelelően használjuk ezeket a védőeszközöket, matatunk a maszkon, piszkáljuk, miközben nem figyelünk a kezünk tisztaságára.

Erre mindjárt ki is térünk, viszont abban a tisztifőorvos asszony és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is osztja a WHO véleményét, hogy az eszköz használata nem indokolt azoknál, akik nem betegek, vagy nem kerülnek kapcsolatba fertőzöttekkel.

A Magyar Orvosi Kamara ezzel szemben úgy vélekedik, egyáltalán nem baj, ha mindenki, aki csak az utcára lép, felhelyezi a maszkot az arcára, ugyanis olyan fertőzöttek is továbbadhatják a vírust, akiknél egyáltalán nem jelentkeznek a tünetek. Abban a kérdésben tehát nem lehet egyértelmű igazságot tenni, hogy az a jó, ha hordjuk a maszkot, vagy az, ha nem, az mindenesetre tény, hogy a maszk viselése önmagában nem véd meg a koronavírustól. Az is lényeges, hogy az egyéb higiéniai szabályokat betartsuk, például gyakran mossunk kezet szappanos vízzel, vagy fertőtlenítsük alkoholos fertőtlenítővel. Azt sem árt tudni, hogy

sem a sebészeti maszk, sem bármilyen védőmaszk, a házilag készített maszkok pedig pláne nem adnak teljes védelmet a cseppfertőzéssel terjedő vírusokkal szemben, ezeknek ugyanis annyira parányiak a részecskéi, hogy áthatolnak az áthatolhatatlannak hitt felületeken is.

Fotó: Pixabay

Az is problémát okoz, hogy sokan nem megfelelően használják a védőeszköznek szánt arcfedőt, rosszul veszik fel, rosszul távolítják el, vagy alapvetően rosszul helyezik az arcukra. Sokan azt is figyelmen kívül hagyják, hogy az egyszer használatos maszkokat azért nevezik így, mert - what a surprise - nem lehet már azokat többször használni. Ha már átnedvesedtek, akkor sok hasznukat nem vesszük, elveszítik légáteresztő képességüket és nem funkcionálnak úgy, ahogy kellene.

Mielőtt átnyálaznánk magunkat - jó, jó, ez borzasztó poén volt - a maszk-viselési alapszabályokon, le kell szögeznünk nekünk is, amit már oly sok szakember megtett előttünk:

a maszk viselésével nem magunkat védjük a vírustól, hanem másokat védünk meg attól, hogy esetlegesen elkapják azt tőlünk.

Szóval, ha mégis úgy döntünk, hogy kimegyünk az utcára - ha nem muszáj tényleg ne menjünk -, és úgy döntünk, hogy maszkban tesszük ezt meg - de inkább tényleg ne menjünk - akkor figyeljünk arra, hogy:

  • mielőtt felvesszük a maszkot alaposan mossuk meg a kezünket

  • úgy helyezzük fel a maszkot, hogy alaposan fedje a szájat és az orrot is és lehetőleg ne legyen nyílás az arc és a maszk között

  • ha nem muszáj, ne birizgáljuk, ne tapicskoljuk a maszkot, miközben rajtunk van

  • ha eltávolítjuk, akkor figyeljünk rá, hogy az elülső részével, amely potenciálisan a legszennyezettebb, ne érintkezzünk

  • eltávolítás után azonnal dobjuk ki a kukába, vagy többször használatos maszk esetén mossuk ki alaposan klóros, vagy egyéb fertőtlenítős vízzel legalább 60 fokon.

És tényleg, aki teheti, az maradjon otthon! Ja, és senki ne fizessen 700-800 forintot otthon varrt maszkokért. Az rablás.

Címkék: koronavírus
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/92656/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?