Blogolj!

Újra megnyílt a világ legrégebbi piramisa

Már jó ideje zárva volt a látogatók előtt Dzsószer fáraó lépcsős piramisa, a szakkarai nekropolisz leglátványosabb építménye, egyben a valaha épült legrégibb piramis. A páratlan építmény hosszú évekig tartó felújítás után azonban újra megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt.

A 60 méter magas, 4700 éves kőépítmény restaurálására 104 millió egyiptomi fontot (2 milliárd forint) költöttek, a felújítás 2006-ban kezdődött, 2011 és 2013 között az egyiptomi forradalom miatt szünetelt. Erre, valamint a szűk helyre való tekintettel a piramist naponta csak 45 látogató keresheti majd fel.

A piramis a III. dinasztia legjelentősebb uralkodója, Dzsószer fáraó építette, tervezője pedig a világ első ismert tudósa, a polihisztor Imhotep volt. Utóbbit zsenialitásáért később istenként tiszteltek Egyiptomban, továbbá egyesek Imhotepet tartják a világ első építészének.

A felújítás célja az összeomlás előtt álló piramis megmentése volt. Azonban a 14 évig tartó renoválás finoman szólva se volt zökkenőmentes, ugyanis viták támadtak a munka minőségéről. Ezzel kapcsolatban a műemlékvédelmi minisztérium elismerte, hogy egy porréteg eltakarítása szükségtelen rongálást okozott a piramisban, hátrányosan hatott ki a statikára, és az építmény kulcselemeit tette ki az időjárás viszontagságainak.

(Borító: blikk.hu)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/91380/pics/lead_800x600.jpg
Egyiptom,piramis,régészet,történelem
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?