Blogolj!

Az ortodox ikonokat csókolgatni márpedig tilos!

Pintér M. Lajos

Persze csak átmenetileg és a templomokban. Naná, hogy a koronavírus miatt! Románia harcban a kórral.

Fotó: basilica.ro

A Romániában szerdán megjelent koronavírus-fertőzés veszélyére tekintettel a román ortodox egyház azt ajánlja híveinek, hogy tartózkodjanak a templomokban az ikonok csókolgatásától, a „betegek oltáriszentségét” pedig ne a közös, hanem egy otthonról hozott kiskanállal vegyék magukhoz. A román patriarkátus a járványhelyzetben alkalmazandó egészségügyi és lelki intézkedésekről kiadott közleményében ugyanakkor megnyugtatja a híveket, hogy a templomi szentképeket rendszeresen fertőtlenítik.

„Akik ebben az időszakban megbetegedéstől tartanak, ideiglenesen elkerülhetik a templomi ikonok csókolgatását, viszont bátran csókolhatják a saját otthonukban lévő ikonokat”

– olvasható a közleményben.

A patriarkátus arra kéri híveit, akik influenza vagy koronavírus-fertőzés tüneteit fedezték fel magunkon: kerüljék a zsúfolt helyeket, a templomokat is beleértve, hogy ne tegyenek ki másokat is fertőzés veszélyének. A betegek otthonaikban az egyházi rádió- és televíziócsatornákon is követhetik a szent liturgiát – tanácsolja a román ortodox egyház.

Hasonló felhívást tett közzé a bukaresti római katolikus érsekség is. Ebben azt tanácsolja 70 év feletti, illetve krónikus betegségekben szenvedő, gyenge egészségi állapotú, magukon megfázásos tüneteket észlelő híveinek, hogy ne menjenek templomba, otthonaikban imádkozzanak, a szentmisét pedig a bukaresti Szent József-székesegyház honlapján, interneten hallgassák. Az érsekség azt tanácsolja a híveknek, hogy ebben az időszakban ne fogjanak kezet, amikor a szentmise során elhangzik a felhívás, hogy a „béke jelével” köszöntsék egymást – így az MTI.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/91037/pics/lead_800x600.jpg
egyház,ikon,koronavírus,ortodox,Románia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?