Blogolj!

Emberi csontokból készült falakra bukkantak egy belga székesegyház alatt

A hátborzongató leletre a genti Szent Bávó székesegyház alatt bukkantak a régészek.

A régészetcsoport szóvivője szerint ez egy páratlan felfedezésnek számít Belgiumban. A The Brussel Times napilapnak adott nyilatkozatból az is kiderült, hogy

a falak főként felnőttek lábszár- és combcsontjaiból készültek, a köztük lévő teret koponyákkal töltötték ki, amelyek közül többet darabokra törtek. A falak fölötti szinten teljes emberi csontvázakra bukkantak a régészek.

"Ez azt jelenti, hogy a területet temetőként használták még az után is, hogy a falakat felhúzták" - idézi az MTI a The Brussel Times cikkét. A régészek a genti székegyház új látogatóközpontjának építése előtti feltáráson bukkantak rá a ritka leletre.

"Ilyen jelenséggel még nálunk nem találkoztunk" - hangoztatta Janiek De Gryse, a régészcsoport vezetője, arra is emlékeztetett, hogy máshol, például a párizsi katakombákban találtak már ilyen falakat. A csontok korát a régészek a 15. század második felére datálták.

Úgy véljük, hogy a falakat a 17. és a 18. században építették, de még kiterjedt kutatást kell végeznünk

- mondta.

Az MTI szerint régészeknek még arra a kérdésre is választ kell adniuk, hogy miért építették ezeket a falakat. A szakemberek szerint valószínűleg akkor húzhatták fel őket, amikor a temető egy részét megtisztították, azaz a sírokból kiemelték a csontokat, hogy új sírhelyeket létesítsenek.

"Egy templom udvarának megtisztításakor a csontvázakat nem lehet csak úgy kidobni. Feltételezve, hogy a hívők a test feltámadásában hittek, akkor a csont nagyon fontos volt. Ezért épültek egykoron csontházak a városi temetők falainál"

- mondta de Gryse.

(Borító: sintbaafskathedraal.be)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/90435/pics/lead_800x600.jpg
Belgium,csontok,régészet,színes világ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?