Blogolj!

Szarkofágokkal teli 16 ókori sírt találtak Egyiptomban

Szinte mindig érkezik valamilyen izgalmas régészeti hír Egyiptomból, ezúttal pedig nem is csak egy érdekes leletre bukkantak, ugyanis 16 szarkofágokkal teli ókori sírt találtak régészek egy háromezer éves temetkezési hely feltárásakor.

Még a tudósoknak is meglelő számú leletre a Kairótól 300 kilométerre délre fekvő Minja város közelében lévő Tuna al-Gabal régészeti lelőhelyen bukkantak.

A nemrég megtalált sírokat a késő fáraókorban, Kr.e. 664 és 399 között uralkodó három dinasztiához kötik az egyiptomi szakemberek.

A sírokban mészkőből készült 20 szarkofágot, öt fakoporsót, több száz amulettet és tízezer kék temetkezési szobrot, a halottakat kísérő úgynevezett usébti figurákat találtak.

Az ilyen gazdag tartalmú sírokat az évszázadok során általában kirabolták, ám ezek a sírok jó állapotban vannak, és a kőszarkofágok szépen csiszoltak – idézte az MTI Musztafa Vazirit, az egyiptomi Legfelső Régészeti Tanács főtitkárát, a feltárást végző régészcsoport vezetőjét.

Vaziri emellett azt is elmondta, hogy a

sírokat egyiptomi isteneknek, köztük Thotnak, az írás, a bölcsesség és a tudomány istenének ajánlották. Egy másik szarkofágot, amelynek tetején egy sólyom van, Hórusznak, a sólyomként vagy embertesttel és sólyomfejjel ábrázolt istennek ajánlották, aki Ozirisz és Ízisz fia volt.

Háled al-Anini egyiptomi idegenforgalmi és örökségvédelmi miniszter elmondta, hogy Minja tartományban 2018 óta számos ókori régészeti leletre bukkantak, köztük múmiákra és szarkofágokkal teli temetkezési helyekre - írja az MTI. 

Minját fel kel tenni az egyiptomi idegenforgalom térképére páratlan régészeti lelőhelyei miatt

– hangsúlyozta.

(Borító: thesun.co.uk)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/89873/pics/lead_800x600.jpg
Egyiptom,régészet,sír,színes világ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?