Blogolj!

A bortermelő vidékek fele tűnhet el

Amerikai és francia tudósoknak, számítógépes modellezései szerint a borvidékek 56 százaléka válna alkalmatlan a szőlőtermesztésre 2 Celsius-fokos felmelegedés esetén.
Egy  4 Celsius-fokos felmelegedés esetén az arány még rosszabb lenne, ebben az esetben a borvidékek 85 százaléka lenne veszélyben az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint. A tanulmány arra is kitér, hogy eddig szőlőtermesztésre alkalmatlan területek, alkalmassá válhatnak.

Az előrejelzés szerint a meleg éghajlatú országok szenvednék el a legnagyobb veszteségeket, Olaszország és Spanyolország borvidékeinek például mintegy 65 százaléka menne tönkre, és alig 10 százaléknyi új terület válna alkalmassá szőlőtermesztésre. Más vidékeken, így Új-Zélandon és az Egyesült Államok északi részén viszont nőne a művelhető területek nagysága, szőlőfajtától függően 15-100 százalékkal.

A mérsékeltebb éghajlatú országokban, így Franciaországban és Németországban 20 százalékkal csökkenne a művelhető terület nagysága.

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy a veszteségeket más fajtákra való áttéréssel enyhíteni lehetne.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/89884/pics/lead_800x600.jpg
bor,Franciaország,Németország,spanyolország
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?