Blogolj!

Tizenhét éves gyakornok fedezett fel egy új bolygót a NASA-nál

Ragnar Volarus

Szinte mint a Deep Impact című filmben. Szerencsére itt nem a Föld pusztulását okozó üstököst fedezett fel egy fiatalember, hanem egy új bolygót.

Fotó: NASA's Goddard Space Flight Center

A mozivásznon a Leo Biedermann (Elijah Wood) nevű srác fedezte fel az üstököst, mostani történetünk hőse pedig a 17 éves NASA-gyakornok Wolf Cukier. A new yorki fiatal tavaly júliusban vizsgálta az amerikai űrkutatási hivatal exbolygóvadász űrszondájának, a TESS-nek (Transiting Exoplanet Survey Satellite) az adatait, amikor rátalált a Földnél hétszer nagyobb TOI-1338b bolygóra.

Cukier a Földtől 1300 fényévnyire található TOI-1338 rendszer megfigyelése közben fedezett fel valamiféle sötétséget a rendszer egyik égitestjénél: mint kiderült, egy olyan bolygóról volt szó, ami két csillag körül is keringett. A kutatók ezt körkörös bolygónak is nevezik. Felfedezését Cukier mentorai elé tárta, és a bolygó megtalálásáról szóló hipotézisét a szakértők is megerősítették. A NASA szerint nagyon ritka eset egy-egy ilyen körkörös bolygó felfedezése, ugyanis a rendszer egyik napjának veszítenie kell a fényerejéből ahhoz, hogy fel tudják fedezni az égitestet – ilyesmi pedig háromhavonta egyszer fordul elő. Cukier ezek szerint jókor leskelődött. 

A TOI-1338 rendszerben mozgó két nap ráadásul még a mi rendszerünk napjánál is nagyobb, az egyik 10, míg a másik 30 százalékkal. 

„Bár voltak néha kétségeink, a gyakornokprogram végére biztosak voltunk abban, hogy egy bolygót sikerült felfedeznünk” – mondta Cukier az ABC-nek.

Ez egyébként az első alkalom, hogy a TESS egy két csillag körül keringő bolygót fedezett fel, eredményeiket pedig ezen a héten mutatták be az Amerikai Csillagászati Társaság honolului ülésén. Cukier és mentorai az eredményeket most egy tudományos folyóiratban mutatnák be, a tizenhét éves fiú pedig szívesen folytatná a kutatásait a NASA-nál.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/88765/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?