Blogolj!

Hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt

Nem mindennapi feladatot hajtottak végre a barceloniai orvosok, miután hatórányi szívmegállás után hoztak vissza az életbe egy nőt a Vall d'Hebron kórházban egy speciális, úgynevezett műtüdős kezelésnek köszönhetően.

A 34 éves brit Audrey Mash a férjével túrázott november elején a katalán Pireneusokban, amikor egy hóvihar meglepte őket több mint kétezer méteres magasságban. Mire a mentőcsapatok megtalálták a párt, a nő teste már erősen kihűlt, eszméletét vesztette és megállt a szíve.

Ezután mentőhelikopterrel gyorsan kórházba szállították, ahol egy úgynevezett  ECMO (extracorporeal membrane oxygenation) készülékkel, vagyis speciális testen kívüli szívmotorral kezdték meg a kezelését, amely a kivezetett vér oxigéntelítésére és a szén-dioxid eltávolítására szolgál. Az eljárás során a testen kívüli keringést a beteg combartériájába és vénájába vezetett két cső segítségével valósítják meg.

Audrey Mash az orvosi csapattal, akinek az életét köszönheti

Eduard Argudo kezelőorvos szerint az eljárás sikere azon múlt, hogy a nő súlyosan kihűlt, teste mindössze 18 fokos volt, amikor rátaláltak. Ha normális testhőmérséklettel szállították volna kórházba, már nem tudták volna megmenteni. Hozzátette, hogy a pácienst neurológiai károsodás sem érte.

A beteg azóta már az újságíróknak is nyilatkozott, elmondta, hogy valóságos csoda, ami vele történt.

(Borító: en24.news, Fotó: freep.com)

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/87066/pics/lead_800x600.jpg
műtét,orvos,színes világ
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?