Blogolj!

Elképesztő felfedezés: agyi gyulladások okozzák az autizmust?

Pintér M. Lajos

Nagyon úgy tűnik, hogy amerikai és olasz kutatók rájöttek, hogyan lehet kifejleszteni az autizmus első célzott orvosságát.

Illusztráció: pixabay.com

Újabb kutatás támasztja alá, hogy az autizmus kialakulásában szerepet játszik egyes agyterületek gyulladása és az immunrendszer zavara – ezt a medicalxpress.com-ra hivatkozva közli az MTI.

Amerikai és olasz tudósok együttműködésével született az a felfedezés, hogy a gyulladással összefüggő, azt segítő vagy gátló, úgynevezett citokinek szerepet játszanak az autizmus spektrumzavar (ASD) jelentkezésében.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány szerzői nyolc olyan gyerek agyát vizsgálták meg, akiknél haláluk előtt ASD-t állapítottak meg. Az úgynevezett interleukinek (IL) – vagyis a citokinek, a sejtkommunikációban alapvető szerepet játszó jelzőmolekulák egy fajtája – nagy mennyiségben találhatók a vizsgált agyak viselkedéssel összefüggő területein – állapították meg a Bostoni Egyetem és a Tufts Egyetem tudósai.

A gyulladást jelző IL-molekulák jelenléte árulkodik arról, hogy a gyulladásnak fontos szerepe van az autizmus kialakulásában – mondták a kutatók.

„Az ADS-es gyerekek agyának két területén, az amigdalában és a dorzolaterális prefrontális kéregben (DLPFC) megnőtt az IL-37 gyulladásgátló citokin és receptora, az IL-18 mennyisége”

– magyarázta Susan Leeman, a Bostoni Egyetem tudósa.

A Harvard Egyetem és az olaszországi Chieti Egyetem kutatói is részt vettek abban az úttörő munkában, amely azonosította, hogyan viselkednek az interleukinek és más fehérjék az ADS-es gyerekekben.

Mivel az IL-37 a gyulladást elősegítő proteinek elpusztítására termelődik, ezért gyógyszerhatóanyagként való kifejlesztése lehetne az autizmus első célzott orvossága.

Interleukineken alapuló hatóanyagot a rák kezelésére is használnak, hogy az immunrendszer válaszát erősítsék.

A tudósok megvizsgálták olyan gyerekek agyát is, akik nem voltak autisták. A kontrollcsoport mintáiban nem tapasztalták a citokinek elszaporodását.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/84887/pics/lead_800x600.jpg
autizmus,egészség,egészségügy,kutatás,tudomány,tudományos kutatás,tudósok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?