Blogolj!

Kiderítették, hogy töltődik újra a szerelemhormon!

Mint minden, ez is az agyban dől el...

Illusztráció: pixabay.com

Izraeli kutatók felfedezték, hogyan töltődik újra a „szerelemhormonnak” is nevezett oxitocin az agyban. Az oxitocin felelős például azért az önfeledt boldogságérzetért, amely a szülőket önti el, amikor ránéznek a gyerekükre vagy a szerelmespárokat, amikor egymásra pillantanak.

A szerelemhormon azonban nemcsak a szerelem-szeretet megélésében játszik fontos szerepet, hanem az átlagos szociális interakciókban, a szülésben és szoptatásban, valamint a stressz és az étvágy szabályozásában is.

Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet (WIS) kutatói rájöttek, hogyan töltődik újra az oxitocin az agy bizonyos állomásain, ahonnan aztán kiválasztódik a véráramba; eredményeiket az eLife című szaklapban publikálták – foglalja össze az MTI.

A tudósok apró, átlátszó zebrahalak agyát vizsgálták. Ezeknél az állatoknál az emberekhez hasonlóan speciális lipidkapszulákba vagy hólyagocskákba van „csomagolva” a hormon, amelyek aztán eljutnak a szinapszisokhoz, vagyis az ingerületátvivő területekhez. Arra jutottak, hogy sós környezetben az oxitocin gyorsan kiáramlik a lipidkapszulából a szinapszisokba, és újra feltöltődik, amikor a só is kimosódott.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/82356/pics/lead_800x600.jpg
szerelem,színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?