Blogolj!

Harcolj te is fokhagymás hínárral a tehénböfögés ellen

Dorogi László

Közkeletű tévhit, hogy a szarvasmarhák hatalmas szerepet játszanak a globális felmelegedésben és Földünk ózon rétegének vékonyításában, méghozzá olyan módon, hogy elárasztják bélgázaikkal a bolygót. De vajon tényleg csak egy tévhitről van szó?

Fotó: Pixabay

A kérdésre a választ azonnal meg is adjuk: nem teljesen, sőt!


Gyorstalpaló biológia órát tartva, elmondhatjuk, hogy a szarvasmarháknak - és az összes többi kérődző állatnak - négy gyomruk van, s ebből a négy emésztőszervből az elsőben történik meg a globális felmelegedésért felelő leggyilkosabb gáz, vagyis a metán termelése.

Ez a gáz azért szabadul fel, mert a tehenek - és hangsúlyozzuk, minden más kérődző állat -, a félig megemésztett étkükre baktériumok hadát szabadítják rá ebben a bizonyos első gyomorban. Ezek a baktériumok segítik az emésztést, és egy fajta erjedést generálnak, az erjedési folyamat során pedig óhatatlanul is gázok keletkeznek melléktermékként. Na, pontosan ezt fogják kifingani és kiböfögni az állatok - méghozzá 95:5 arányban a büfögés javára. Tehát tulajdonképpen nem is a tehenek fingja dönti romba Földünk klímáját - ahogy a tévhit tartja -, hanem a büfik. Környezetvédelmi szempontból persze tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a szennyező metán gáz elől vagy hátul távozik az állatból.

Ha úgy számolunk, hogy egy boci 160-320 liter metánt termel egy nap, ezt a termelést pedig beszorozzuk a Földön élő másfél milliárd szarvasmarha számával, akkor bizony megkapjuk eredményként, hogy az összes üvegházhatású gáz légkörbe jutásának 14,5 százalékáért az állattenyésztés és azon belül is a szarvasmarhák gázos életmódja felelős. Ez bizony nagyon gáz.

Persze, nem a teheneket kell okolnunk minden problémánk forrásaként, a teljes metánkibocsátás egyharmadáért az olajipar a felelős, de a műanyagok lebomlásakor is kerül a légkörbe jócskán ebből a gázból. Az viszont mégiscsak igaz, hogy a szarvasmarhák jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatás kialakulásához, de ez ellen szerencsére lehet tenni.

Bizonyos kutatások kimutatták, hogy ha szelektíven, génmódosítással kezdik el tenyészteni a teheneket, akkor hossz távon akár a felére is lehet csökkenteni az állatok metánkibocsátását, de még ettől is van egy egyszerűbb út. Diétára kell fognunk őket!

A diéta két fő alapanyaga a fokhagyma és a tengeri hínár lesz, ugyanis mindkét természetes anyagról bebizonyították, hogy jelentősen csökkenti a tehenek metántermelését. Persze, a bocikák nincsenek túlzottan oda a hínár ízéért - s ezért aligha kárhoztathatjuk őket -, de egy kis ízesítés után már nem okoz gondot nekik az elfogyasztása, s mindössze két százaléknyit kell tartalmaznia az ételüknek ebből a zöld trutyiből, máris kimutathatóan a felére esik a metánkibocsátásuk.

HA mégsem sikerülne tartósan csökkenteni a tehenek metánkibocsátását, akkor érdemes lenne azon elgondolkoznunk, hogyan gyűjtsük be a bociböfit. Igen, jól hallották, ugyanis a fűtéshez használt földgáz nagy része ebből a gázból áll. Akinek van ötlete, hogyan lehet összegyűjteni a tehénfingot és büfiket, az azonnal jelentkezzen!

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/82032/pics/lead_800x600.jpg
klímaváltozás,környezetvédelem,tehén
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?