Blogolj!

A környezetbarátnak tartott bambuszpohár is totál átverés

Ragnar Volarus

Biztosan sokan vásároltak környezetbarátnak mondott bambuszpoharat a reggeli kávéjuknak. Van egy nagyon rossz hírűnk. Nem környezetbarát, és még az egészségre is káros. A papírpoharak környezettudatos alternatívájaként hirdetett bambuszpoharak otromba módon elhasaltak a német szervezet, a Stiftung Warentest próbáján. A többször használatosnak szánt 12 féle bambuszpohár közül csak egyetlen egy ment át a teszten. A részletek a német Test magazin augusztusi számában jelennek majd meg.

Tehát megint egy ordas átverés áldozatai lettünk. A teszten négy pohár esetében a gyártó félrevezető módon állította, hogy a termék biológiailag lebontható, nem terheli a környezetet vagy nem tüntette fel, hogy a pohár milyen anyagokat tartalmaz. Öt pohárnál egészségre káros anyagok kerültek át a pohárról a benne lévő forró italba. És ezek csak a kisebb hibák voltak, mert csak kettő volt ami teljesen megbukott a teszten, mert félrevezető vagy hiányos volt a megjelölésük, és egészségre ártalmas anyagok is kerültek át a bennük lévő italba. A bambuszpoharakat mikrohullámú sütőbe sem szabad betenni, de erre a legtöbb termék csomagolása egyáltalán nem figyelmezteti a fogyasztókat.

Mindkét probléma forrása ugyanaz az anyag, mégpedig a melamingyanta. Aki fogott már a kezében ilyen poharat, az megtapasztalhatta, hogy nem színtiszta bambuszból vannak, a gyártáshoz a bambuszt porrá őrlik vagy rostokra bontják, majd melamingyantával keverik össze, hogy formázható legyen. A melamingyanta melaminból és formaldehidből áll, és egészen addig teljesen ártalmatlan, míg 70 Celsius-fok fölé nem melegszik.

Csakhogy jó esetben a kávét jó melegen szeretjük. A Test magazin ezért 3 százalékos ecetsavat melegített és tartott 70 Celsius-fok fölötti hőmérsékleten minden pohárban hétszer, hogy így szimulálják egy olyan enyhén savas és forró ital jelenlétét, mint amilyen a kávé. A harmadik és a hetedik alkalom után megvizsgálták minden folyadék melamin- és formaldehidtartalmát.

Hét pohárnál azt találták, hogy a folyadékban a melamin szintje meghaladja az EU-s egészségügyi határértéket a hetedik melegítés után is. A formaldehid szintje is magas volt, de az uniós határérték fele alatt maradt. Milyen megnyugtató. 

A melamin egyébként a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat, míg a formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat. 

További gond, hogy a legtöbb poháron az szerepel, hogy a bambusz természetesen lebomlik, a pohár nem szennyezi a környezetet és újrahasznosítható. A Test magazin kiemelte, hogy ez a bambuszra igaz is, ám a bambuszpoharak nemcsak bambuszból, hanem műanyagból is állnak, és a műanyag miatt a pohár egyáltalán nem bomlik le, és nem is bontható összetevőire, így az egyetlen módja a hulladék megsemmisítésének az elégetés.

A környezettudatos vásárlók biztosan nem erre gondolnak, amikor azt látják a termékre írva, hogy környezetbarát pohár vagy óvja a környezetet

– írta a Test magazin, amely szerint ezeket a poharakat nem lett volna szabad forgalomba hozni.

Fotók: Stiftung Warentest

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/81788/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?