Blogolj!

Hogy jön a szépségipar az élet kialakulásához?

Dorogi László

A Tokiói Műszaki Egyetem és a Malajziai Nemzeti Egyetem munkatársai nagyon fontos felfedezést tettek azzal kapcsolatban, miért lett egyszer csak a semmiből hirtelen élet a Földön.

Fotó: lasexta.com

Amióta világ a világ az ember mindig is szerette volna tudni, honnan jött és hová tart - pontosan ezt a kérdéskört feszegeti Dan Brown Eredet című regénye is. Hogyan alakult ki az univerzum, hogyan jött létre a földünk és egyáltalán az élet a Földön? Olyan kérdések ezek, amelyekre ezer és ezer különböző válasz született már, mégsem lehetünk biztosak egyikben sem. Vallási, spirituális megközelítésből persze megkérdőjelezhetetlen, hogy Isten teremtette a világot, s a Földet amin élünk, ahogy minket is, tudományos szemszögből viszont egészen biztos, hogy kellett lennie néhány olyan fizikai, kémiai és biológiai körülménynek, amiből egyszer csak kipattant az élet.

Nos, most a Tokiói Műszaki Egyetem és a Malajziai Nemzeti Egyetem munkatársai nagyon fontos felfedezést tettek azzal kapcsolatban, miért lett egyszer csak a semmiből hirtelen élet, s a válasz meglepőbb, mint azt gondolnánk.

Tony Z. Jia és Kuhan Chandru felfedezése alapján, hatalmas szerepet játszottak az alfahidroxisavak abban, hogy a különböző kémiai anyagokat tartalmazó és bolygónkat beterítő, úgy nevezett őslevesből megszülessenek az első összetett és funkcionális sejtek. Igen, igen, ez nagyon tudományosan hangzik, de mi lenne, ha azt mondaná: az alfahidroxisavak számos kozmetikum alapanyagai. Ilyen sav például a glikolsav és a tejsav is. Ugye így már ismerősebb...

A kutatók megállapították, hogy ezek az alfahidroxisavak nemcsak spontán polimerizálódnak, de megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett mikrocseppek jönnek létre belőlük, és pontosan ilyen sejtszerű tárolókban halmozódhattak fel az élet kialakulásához szükséges molekulák, a nukelinsavak és a fehérjék.

A savak polimerizációjával persze nem a spanyol viaszt találta fel a két tudós, viszont az általuk tesztelt száradási és újrahidratálódási folyamat során létrejövő sejtszerű struktúrákat korábban senkinek sem sikerült modelleznie és létrehoznia. Ebből pedig már logikusan következik, hogyan lett az őslevesből az élet, hiszen az a fajta száradás és újranedvesedés, amit vizsgáltak, könnyen végbemehetett pocsolyákban, vagy vízpartokon.

Címkék: kutatás, tudomány
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/81683/pics/lead_800x600.jpg
kutatás,tudomány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?