Blogolj!

Fedezd fel Magyarország rejtett kincseit!

Dorogi László

Mindenhol jó, de a legjobb otthon - tartja a mondás, s ez az állítás különösen igaz akkor, ha egy olyan gyönyörű országban élünk, mint amilyen kis hazánk is. Nincs az a riviéra, nincs az a hófödte hegycsúcs, nincs az az egzotikus táj, amely felülmúlhatná Magyarország rejtett kincseinek szépségeit, ezért mielőtt nagy külföldi kalandozásokba fognánk, nem árt felkutatni azokat a megbúvó zugokat itthon, amelyek olyan varázslatosak, mintha csak egy tündérmesébe csöppennénk.

A senior.hu tíz olyan mesebeli falucskát gyűjtött össze, amelyet mindenképpen látnunk kell, mielőtt másfelé vesszük az irányt, s a listát végigböngészve már a lábunkon is érezhetjük a túracipőt, na meg a hátizsákot. Ha már indulásra készen állunk, csak azt kell eldöntenünk, merre induljunk, ebben segítünk most!

Vérteskozma

A Fejér megyei Gánthoz tartozó település egy meseszép zsákfalu, amely azonban mára tulajdonképpen egy üdülőfaluvá vált. A korábban csaknem kihalt településbe a turizmus költöztetett új életet, meseszép fehér házsora, a csend és a béke vonzza ide a városi nyüzsgésből kiszakadni vágyó turistákat. A település legjellegzetesebb nevezetessége a 19. században épült, hófehér német parasztházak sora, amelyekhez csodálatos kertek tartoznak.

Bakonybél

Fotó: gardenista.hu

Ha hinni lehet a legendáknak és mendemondáknak - s ugyan, miért ne lehetne -, a Bakony szívében fellelhető település különleges energiákkal rendelkezik. A megfáradt ember itt újra megleli önmagát, barangoljunk csak szimplán a környéken, vagy csüccsenjünk le egy-két órácskára a falu szélén található tónál. Aki Bakonybélbe látogat, a monostorlátogatást se hagyja ki, hiszen ez is felüdülést jelent a szürke hétköznapok után.

Vágáshuta

Fotó: szallas.hu

A Zemplén egyik legkülönlegesebb települése, a zsákfalu különlegessége, hogy három részből, Dolinából, Nagypartból és Kispartból fonódik össze. A falu végében stílszerűen egy kis patak csörgedez, ezt érdemes megcsodálnunk azután, hogy megkóstoltuk a helyi vendégház legendásan finom vadételeit.

Velem

Fotó: femina.hu

Velem mindenki jól jár - süthetnénk el az olcsó poént, de igaz, ami igaz, az Írottkő lábánál fekvő zsákfalu szintén az ország különleges falvai közé tartozik. Különös ismertetője a messze földön híres szelídgesztenye-erdeje, de aki járt már itt, az a Szent Vid hegy tetején álló kis templomocska látványát sem felejti el egyhamar.

Jósvafő

Fotó: senior.hu

Az egyik legcsodálatosabb magyar falu, s bizonyára sokan jártak is már itt átutazóban az aggteleki cseppkőbarlang felé vezető útjukon, de azt talán kevesen tudják, hogy a település nemcsak a természeti értékei miatt védett, de tornácos házai, az ikonikus, kazettás mennyezetű temploma és a pazar látványt ígérő vízimalma miatt is megér egy látogatást, vagy inkább még többet.

Kétvölgy

Fotó: senior.hu

Nagy szerencsénkre ez a fantasztikus település is Magyarországon található, különlegessége, hogy az osztrák-magyar-szlovén hármashatár tövében húzódik, gyakorlatilag a dombtetőről mindhárom országra kilátás nyílik. Kétvölgy két falu egyesüléséből jött létre, hatalmas zöld dombjai pedig összetéveszthetetlenül ragyognak a nyugati határszélen.

Magyarpolány

Fotó: Kirándulási Tippek

A szó legjobb értelmében vett tipikus magyar falucska, takaros, rendezett, valóságos időutazás az itt eltöltött néhány nap. Az sem lehet véletlen, hogy Európa Nostra Díjjal jutalmazták, hiszen a gyönyörű bakonyi házak mind a mai napig hűen őrzik a régi faluszerkezetet. A település egyik legkülönlegesebb része a község fölé magasodó Kálvária domb, amely gyakorlatilag megkoronázza Magyarpolány látványát.

Szalafő

Fotó: Borcsa Porta

Az őrségi tanyavilág egyik legkülönlegesebb települése, olyan egyedülálló építészeti kincseket találunk itt, amelyeket már nagyon ritkán fedezhetünk fel a skanzeneken kívül. A hét szerből álló Szalafő legjellegzetesebb része a bűbájos Pityerszer, de a gólyákkal teli kaszálók is megérnek egy misét.

Mátraszentimre

Fotó: termalfurdo.hu

Talán a Felső-Mátra minden településére igaz a következő állítás: ha eltöltünk itt pár napot, nagyon nehéz szívvel hagyjuk magunk mögött. A levegő tiszta, a környék rejtélyes és vadregényes, gyakorlatilag bármerre indulunk el a faluból, pazar látvány tárulkozik elénk. Nem túlzás azt állítani, ez a világ teteje!

Óbánya

Fotó: Sulinet

Minek Svájcba mennünk, ha Svájc jön hozzánk? A Kelet-Mecsekben található völgyekkel körülölelt települést gyakran emlegetik a "magyar Svájcként", a zsákutcákkal tűzdelt falvacska különösen kedvelt üdülő és kirándulóhely.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/76016/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?