Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Tudtad-e, hogy a kávé illatára a filmekkel ellentétben nem ébredünk fel?

Ragnar Volarus

Hányszor láttad reklámokban és filmekben, hogy a főszereplőt egy bögre forró kávé illatával ébresztik? Sokszor. Pedig nem jó módszer az ébresztésre. Pedig a mozivásznon milyen jól mutat! De különböző alvós-szaglós kísérletek inkább abba az irányba mutatnak, hogy az ébresztőóra mindennél hatásosabb. 

Merthogy egyik alvási fázisban se jellemző, hogy szagokat érzékelnénk. A közhiedelemmel ellentétben nem az a helyzet, hogy megcsapja az orrunkat a kávéillat, amire rögtön felébredünk. Sokkal valószínűbb, hogy a kávéfőző hangjára kelünk fel. Ha viszont bármilyen okból csak pillanatokra is felébredünk, és ekkor érzékeljük az illatot - amit ne adj isten még szeretünk is -, akkor az már inkább valószínű, hogy ettől éberebbek leszünk, vagyis bizonyos fokig mégis segíthet a reggeli kelésben.

De amúgy a legtöbb külső hatásra igaz, hogy minél mélyebb alvási szakaszban járunk, annál kevésbé vesszük észre a hatásukat. Illetve mondjuk minél hangosabb egy zaj, annál nagyobb valószínűséggel ébredünk fel rájuk. A szagoknál ellenben azt tapasztalták a kísérletek során, hogy az intenzitás növelése se működik. Abban tehát egyetértenek a kutatók, hogy a szagok nem ébresztenek fel minket.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/75439/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?