Blogolj!

Ha négy hétig nem gyújtasz rá...

Dorogi László

A dohányzás egy rettenetesen rossz, önmagunkra és a környezetünkre nézve is káros szokás. Ezzel a dohányosok jelentős része tisztában is van, de a leszokás sajnos nem egyszerű folyamat, viszont van remény.

Fotó: Pixabay

Hiába plántálják belénk már közép-, sőt általános iskolában, hogy cigizni rossz, sokan így is fiatal koruk ellenére rászoknak a nikotinra és a füstölésre, különösen az egyetemi évek alatt. Aztán persze előbb-utóbb mindenkinél eljön a felismerés, hogy sokkal jobb lenne megszabadulni ettől a rettenetes szokástól, csakhogy ez tényleg nem egyszerű.

Viszont, már azzal is nagy lépést teszünk a leszokás felé, ha elhatározzuk, hogy letesszük a bagót, egy brit kutatás pedig most azt is kimutatta, mennyi időnek kell eltelnie dohányzás nélkül, hogy igazán megnőjön az esélyünk a végleges leszokásra.

A Public Health England tanulmánya szerint, ha négy teljes hétre felfüggesztjük a dohányzást, akkor ötször nagyobb az esélyünk a végleges leszokásra, mintha kevesebb időre száműzzük a cigit az életünkből. Ha belegondolsz, sokkal könnyebb is egy egyhónapos célt kitűzni magad elé, mintsem kimondani a bűvös szavakat: soha többé nem gyújtok rá.

A Public Health England néhány jó tanáccsal is szolgál a titok felfedésén túl a dohányzásról leszokni vágyók számára, amelyet öt pontban szedtek össze. Első körben tűzz ki magad elé egy napot, egy pontos dátumot, amikortól leteszed a cigit. A terv legyen egyszerű, első körben csak ez a 28-30 nap lebegjen a szemed előtt, ezt az időszakot kell legyőznöd. Érdemes kiválasztanod egy módot a leszokáshoz, ha úgy érzed szükséged van valami cigipótlóra, akkor keress ilyet. Vond be a barátaidat, családtagjaidat a leszokási folyamatba, hiszen ők nagyon sokat segíthetnek neked.

Végül, de nem utolsósorban, ha sikerül megszabadulnod a dohányzástól, oszd meg sikereidet, hiszen ezzel másokat is motiválhatsz, inspirálhatsz a leszokásra.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/75195/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?