Blogolj!

Vészesen fogy Grönlandon a jég

Ragnar Volarus

Gyorsabban olvad Grönland jege, mint azt eddig gondolták. Június 13-án a jégmezők 40 százaléka olvadni kezdett, és a nap végére kétmilliárd tonnával csökkent a jégtakaró tömege - írja a CNN. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint 2003 óta megnégyszereződött a jégveszteség mértéke.

Fotó: NatGeo

Az ottani eredmények szerint Grönland délnyugati részén keletkezett a 2003 és 2013 közötti legnagyobb összefüggő jégveszteség. Ez a tanulmány azért is kiemelt fontosságú lehet, mert ez egy olyan térség, amelyet korábban nem tekintettek a tengerszint növekedését jelentősen befolyásoló tényezőnek. Merthogy nincsenek ott nagy gleccserek. 

A Nature című tudományos lapban decemberben megjelent tanulmány szerint a helyenként több mint 1,6 kilométer vastag grönlandi jégtakaró olvadása már most 33 százalékkal nagyobb mértékű, mint amekkora az egész 20. században volt. A jégtakaró elég jeget tartalmaz ahhoz, hogy elolvadása esetén hét méterrel megnövelje a globális tengerszintet.

„Tudjuk, hogy nagy a probléma a nagy gleccserek olvadása miatti jégveszteség növekedésével. Most azonban egy második komoly problémával szembesülünk: egyre nagyobb jégtömegek válnak olvadékvízzé, és folyókként áradnak a tengerbe”

– mondta Michael Bevis, az Ohiói Egyetem geodinamikai szakértője, a kutatás vezetője.

Persze most is van ellenvélemény. Thomas Mote, a Georgia Egyetem kutatója szerint váratlan, de nem példa nélküli ez a jégveszteség, 2012-ben például már tapasztaltak hasonló mértékű olvadást. 

Ezzel csak az az apró probléma, hogy a Föld legnagyobb szigetén június és augusztus között van olvadási szezon, ami júliusban tetőzik. És az, hogy idén már júniusban is nagy mértékű olvadás történt, azt jelzi előre, hogy ez a nyár komoly jégveszteséget hoz majd, és valószínűleg megdőlnek majd a hét évvel ezelőtti rekordok. Tehát mégis van miért izgulni.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/74669/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?