Blogolj!

Tudósok végre leleplezték, nem mosolyog őszintén Mona Lisa

Amióta Leonardo da Vinci megfestette világhírű festményét, rengetegen vitatkoznak arról, hogy ki lehetett a modell, miért vág olyan furcsa arckifejezést és egyáltalán van-e valamilyen rejtett üzenete a képnek. Nos, egy kérdésre most úgy tűnik, megkapjuk a választ.

Fotó: Pixabay

A Londoni Egyetem Szent György orvosi karán dolgozó Luca Ricciardi és munkatársai azt vizsgálták meg, hogy miért tűnik olyan erőltetettnek Mona Lisa mosolya. Ricciardi, Luca Marsili és Matteo Bologna történetesen az emberi idegrendszerrel foglalkoznak munkájuk során, így a kimérten mosolygó hölgyet is ebből a szemszögből vették górcső alá.

Az idegkutatók első lépésben egy függőleges vonallal megfelezték Mona Lisa száját és a két oldalt tükrözték, így kétféle szájat kaptak. A kétféle mosolyt ábrázoló két képet megmutatták a kutatásban résztvevő 42 önkéntesnek, akiknek saját benyomásaik alapján kellett értékelniük az arckifejezéseket. A megkérdezettek egyet értettek abban, hogy a száj bal felét tükröző képen a mosoly boldognak, míg a száj jobb felét megkettőző képen kevésbé kifejezőnek, leginkább semlegesnek vagy szomorúnak tűnik. Ezek alapján a kutatók arra jutottak, hogy Mona Lisa mosolya aszimmetrikus.

Mit is jelent ez?

"A legszélesebb körben elfogadott neuropszichológiai elméletek szerint ha egy mosoly aszimmetrikus, akkor általában nem őszinte. Ezzel szemben az őszinte, spontán, úgynevezett Duchenne-mosoly szimmetrikus. Ilyenkor az arcvonalak is megemelkednek, ami Mona Lisa arcáról nem mondható el"

- magyarázta Ricciardi.

Közelmúltbeli kutatások eredményei azt is kimutatták, hogy ha valaki aszimmetrikus mosolyt ereszt el, az jó eséllyel kétszínű vagy a hazug cselekedetet akar ezzel leplezni.

"Természetesen tudjuk, hogy ha az ember órákon át modellt ül egy képhez, az erőltetett arckifejezéshez vezet"

- jegyezte meg a szakember, hozzátéve, hogy tudják, Leonardo mestere volt a sfumato technikának, az arckifejezések megelevenítéséhez használt árnyékolásnak, vagyis minden bizonnyal szándékosan emelte meg a modell szájának bal sarkát, mintha mosolyt akarna festeni, miközben tudnia kellett, hogy ha mindkét oldalon felfelé kanyarítja az ajkat és ráncokat fest a szemhez, akkor őszinte mosolyt kap.

Ricciardi szerint Da Vinci már több száz évvel azelőtt tisztában volt mindezzel, hogy Guillaume Duchenne francia származású kutatóorvos az 1800-as években publikálta munkáját.

"Ezért feltételezzük, hogy ez a mosoly szándékosan lett aszimmetrikus. Azt viszont továbbra sem tudjuk, hogy a mester miért festette ilyennek, vagyis Mona Lisa mosolya még rejtélyesebb számunkra, mint eddig volt"

- jegyezte meg a kutató.

(Forrás: MTI)

Címkék: Tudtad-e?
1
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73981/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Hát, így van ez 2019-06-06 11:36:20
Na, végre egy cikk, amiből tisztán, és világosan megtudhattuk a nagy semmit.
Már ezért érdemes újságcikkeket írni, és olvasni is !!!!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?