Blogolj!

Védett madarak életét oltják ki az olívaolaj miatt

Ragnar Volarus

Sok százezer védett madár esik áldozatul az ipari olívaolaj-termelésnek. Szegény kis költözőmadarak ugye Európa déli, melegebb részeire költöznek október és június között, hogy ott vészeljék át a telet. A probléma viszont az, hogy ez pont egybeesik azzal az időszakkal, amikor elkezdik betakarítani az olívaligetekben a megérett bogyókat.

A gyorsabb szüretelés érdekében sokszor éjszaka is dolgoznak a földeken - másrészt a termesztők úgy vélik, a hűvösebb szüreti hőmérséklet segít tovább megőrizni az aromákat a termésben -, és a bogyókat tulajdonképpen "leporszívózzák" a fákról. Így az ott fészkelő, alvó madarakat is. A kézi termelésre beállt földeken ez nem okoz problémát, ezeken a helyeken nem szívással, hanem rázással szedik le a bogyókat a fákról, így maximum megzavarják a kis szárnyasok éjszakai pihenését.

A nagyüzemi földeken viszont a rengeteg kis madár pusztul el. Például Portugáliában több mint 96 ezer madár halt meg tavaly. Franciaországban és Olaszországban is történik éjszakai betakarítás szívással, de ők nem közölnek ilyesféle adatokat a madáráldozatokról. Korábban Spanyolországban évente megközelítőleg 2,5 millió madár pusztult el az olívatermelés miatt, ezért a spanyolok úgy határoztak beszüntetik a gyilkos kitermelést.

Vörösbegy - Fotó: Pixabay

A madarak pusztulásáról a Nature folyóirat is beszámolt, és a kutatók számításai szerint egy éjszaka során egyetlen betakarítógép tartályában száz elpusztult madár is simán előfordul. Ez pedig katasztrofális hatással van a madarak egyedszámára. A leginkább veszélyeztetett fajok a vörösbegy, a tengelic, a zöldike,
az olíva poszáta és a sárga billegető.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73936/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?