Blogolj!

Tudtad-e miért a gólya hozza a csecsemőket?

Ragnar Volarus

Azt mindenki tudja, hogy a kisbabákat a gólya hozza egy fehér lepedőben. Ezt a mesét nagyon sokáig mesélték gyerekeknek, rajzfilmek százaiban szerepelnek csecsemőszállító gólyák. Honnan eredhet a mítosz?

Merthogy a görög mitológiában a gólya pont az ellenkezőjét csinálta, ellopta a babákat anyjuktól. Egyiptomban az emberek lelkét ábrázolták gólyaként, az északi mitológiákban pedig a családi értékek és az elköteleződés jelképe volt. Akkor most hogy is van ez?

Számos mitológiában a gólya a hűség és a házasság jelképe lett, mert az terjedt el róluk, hogy kitartanak társuk mellett egy életen át. Nos ez utóbbi egy kicsit barokkos túlzás, de tény, hogy a gólyák hajlamosak visszatérni ugyanahhoz a fészekhez éveken át, gyakran ugyanazzal a partnerrel.

A ma is ismert mesét azonban valószínűleg a németektől vette át mindenki. A gólya ugye vándormadár, ősszel délre repül és hónapokkal később tér vissza Európába, a tavasz kezdetekor, március-április táján. Könnyű kiszámolni, hogy az ekkor született gyerekek előző év júniusában fogantak. Szentivánéj a nyári napforduló ünnepe (ekkor a leghosszabb a nap és a legrövidebb az éjszaka), amit június 21-én ünneplünk, és ez egyben a házasság pogány ünnepe is. Ezen a napon sok házasságot kötöttek, és ez bőven megmagyarázza, hogy kilenc hónap elteltével viszonylag sok gyerek született. Akkor, amikor a gólyák éppen visszatértek délről, így összekapcsolták a két eseményt.

Ám igazán népszerűvé Hans Christian Andersen meséje, a Gólyák tette ezt a gyönyörű madarat. Ebben történetben a gyerekek csúfolják a gólyákat, akik bosszút akarnak állni. A történet szerint a kisbabák egy tóban alusszák édes álmukat, ezeket a babákat viszik a gólyák testvérül a jó gyerekeknek, a rossz gyerekek (akik csúfolódtak) pedig halott babát kapnak. Mennyire bájos.

Mindezek ellenére a gólyamese akkoriban nagyon népszerű volt, mert így elejét tudták venni a gyerekek kényelmetlen kérdéseinek. A téma ugyanis Andersen korában még tabunak számított.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73837/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?