Blogolj!

Túl sokat vagy túl keveset alszol? Egyik sem tesz jót neked

Általában úgy gondoljuk, hogy csak a túlzott alváshiány okozhat problémát a mindennapokban, pedig a fordítottja is igaz.

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha hét óránál kevesebbet alszunk, akkor az bizony negatív hatással van a kognitív teljesítményünkre, viszont ugyanez igaz akkor is, ha sikerül kilenc óránál többet aludni.

A túl kevés és túl sok alvás nemcsak a teljesítményre, hanem a vizuális memóriára és a reakcióidőre is rossz hatással van - állítják a University College London (UCL) kutatói.

A szakemberek ezt az alapján mondják, hogy majdnem 400 ezer résztvevő UK Biobank adatbankban szereplő adatait és az Alzheimer-kórt vizsgáló IGAP (International Genomics of Alzheimer's Disease Project, IGAP) nemzetközi projekt információit elemezték. A kutatás során az alvás és a kognitív funkciók és a demencia közötti összefüggéseket vizsgálták.

Érdekes módon a kevesebb mint hét órát átaludt embereknek vizuális memóriája és reakcióideje jobb volt, mint a kilenc óránál többet alvó társaiknak. Az utóbbi csoportba tartozó emberek átlagosan egy százalékkal voltak lassabbak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy akik kevesebbet aludtak jól teljesítettek, ugyanis kb öt százalékkal rosszabbak voltak eredményeik, mint ideális esetben (a „túlalvók” ezzel szemben kilenc százalékkal rosszabbul teljesítettek).

Ezek alapján egy egészséges felnőttnek 7-9 órát kell aludnia

- mondta el Victoria Garfield, a UCL munkatársa, a tanulmány vezető szerzője, azaz ha ezt tudja valaki tartani, akkor az pozitív előnyökkel járhat a kognitív egészségére is.

Korábban úgy hitték, hogy közvetlen kapcsolat van az alvási problémák és az elbutulás kockázatának emelkedése között, azonban ez az új tanulmány alig talált bizonyítékot, hogy az alvás időtartama ezzel összefüggene, így tovább kell vizsgálni a kérdést.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73719/pics/lead_800x600.jpeg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?