hirdetés
Blogolj!

Óvatosan az alkoholban párolt ételekkel!

Dorogi László

Nekünk magyaroknak aztán nem kell elmagyarázni milyen egy igazán jó pálinka, vagy egy karakteres vörösbor, s azt sem kell tagadnunk, hogy gyakran az ételeinkbe is csepegtetünk, sőt, még inkább löttyintünk valamennyit az alkoholos italokból, ha az étel is úgy kívánja.

Ez persze nem feltétlenül magyar szokás, a világ gasztronómiájában bőven akad példa arra, hogy az alkohol tartalmú italokkal flambíroznak, párolnak vagy bármilyen formában készítenek ételeket. Van például egy kitűnő ír krémes, amelynek a piskótáját whiskybe áztatják és szavamra mondom mennyei édesség.

No, ebből a süteményből értelemszerűen nem távozik az alkohol az étel elkészülését követően, de sokan úgy tudják, hogy ha borral, sörrel, vagy bármilyen más szeszes itallal főzünk, nem kell megriadnunk attól, hogy berúgunk az étektől, hiszen az alkohol a főzés hatására távozik belőle.

Nos, el kell keserítenem a kedves olvasót, ugyanis ez nem teljesen igaz. A borban, vagy likőrben főtt, illetve sütött ételek nem lesznek teljesen alkoholmentesen a nagy hő hatására, annak ellenére sem, hogy az alkoholnak jóval alacsonyabb a forráspontja a víznél. Különböző kísérletek bebizonyították, hogy egy óra főzés után az alkoholtartalom 25 százaléka, két óra főzés után az alkoholtartalom 10 százaléka benne marad az ételben.

Persze, attól aztán tényleg nem fogunk berúgni, ha megeszünk egy tál igazán jó vörösboros marharagut, de azért mégsem árt tudni, hogy az étel nem teljesen alkoholmentes.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73671/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?