Blogolj!

Tudtad-e, hogy soha nem vezetett minden út Rómába?

Dorogi László

Naná, hogy nem, de az ókori rómaiak azért mégis szerették ezt hinni. Nem baj, ha Te nem osztod a véleményüket, mert szegény megboldogultak tudatlanul hagyták el a földi világot.

Fotó: history.com

Már az általános iskolás történelemórákon megismerkedhettünk az ókori rómaiak egyik kedvenc mondásával, miszerint minden út hozzájuk, azaz Rómába vezet - latinul Omnes viae Romam ducunt -, ami ha nem is feltétlenül volt így, a római úthálózat kiterjedtségét volt hivatott jelölni.

Az igazság viszont az, hogy már akkor is számos olyan út létezett a hatalmas birodalomban, amelynek a végén nem a Colosseum és az Örök város tűnt fel, hanem valamilyen egészen más panorámában gyönyörködhetett a vándor hosszú útja végén.

Maga a mondás is jóval a Római Birodalom hanyatlása után bukkant fel először, méghozzá egy egyházi szövegben, ahol viszont nem közlekedési, hanem vallási értelemben írtak arról, hogy ezernyi út vezeti a hitet kereső embereket Rómába. Ebben az értelmezésben Róma tehát nem más, mint maga az Úr és ha így vesszük, akkor valóban sokféleképpen érhetünk el hozzá.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73625/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?