Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Felfedezte Amerikát, de sosem hozta el a spanyoloknak a Kánaánt

Dorogi László

Nincs olyan ember a Földön, aki ne ismerné Kolumbusz Kristóf nevét és talán olyan is kevés akad, aki ne tudná róla, hogy miért vált ilyen híressé. Nos, a genovai születésű tengerész a tizenötödik század végén tomboló felfedezői forradalom vezéregyéniségének számított, akkoriban számos európai ország szeretett volna újabb és újabb területeket meghódítani. Ennek hátterében természetesen nem állt más, mint a remélt kincsek és a temérdek pénz, s persze nagy dicsőség járt annak, aki elszállította ezeket a földi javakat a koronának.

Kolumbusz Kristóf 10 évig élt Portugáliában, ám a portugálok csak nagyon ritkán - sőt, inkább soha sem - kalandoztak távolabb Afrika partjainál, éppen ezért úttörőnek számított, hiszen elsőként vágott neki bátran a nyílt óceánnak és sok száz mérföldre távolodott el a biztonságos partoktól. Korabeli feljegyzésekből kiderül, hogy 1476-ban, első önálló hajóútján kalóztámadás érte, ami végül jókora nyomot hagyott benne. Tíz évnyi portugáliai tartózkodás után aztán Spanyolországba költözött, hogy megvalósítsa nagyszabású tervét: nyugat felé hajózva elérni Indiát.

A közhiedelemmel ellentétben a XV. században már nagyon is elfogadott ténynek számított, hogy a Föld gömb alakú, Kolumbusz pedig ismerte a firenzei tudós, Toscanelli világtérképét, ennek ismeretében pedig arra jutott, hogy ha nyugat felé hajózik Spanyolországból, elérheti a keleti országokat, ahol mesés kincsek és gazdagság várhat rá. Kolumbusz ott hibázott, hogy a Föld méretét a valóságosnál jóval kisebbre becsülte, így a hajóutat is rövidebbnek gondolta és az akkori ismeretek alapján azt sem tudhatta, hogy útjában áll India felé egy ismeretlen földrész.

A spanyolok akkoriban zárták le a mórok elleni háborút és foglalták el Granadát, de a háború kimerítette a spanyol kincstárakat, Kolombusz útja viszont hatalmas hasznot ígért, ezért Izabella hercegnő támogatásáról biztosította a felfedezőt, aki 1492-ben Palos kikötőjéből indult útnak és még annak az évnek az októberében ért partot. A közismert történet szerint Kolumbusz végig azt hitte, hogy Indiába ért, ezért a bennszülötteket indiánoknak nevezte el. Kolumbusz összesen négyszer járt az Újvilágban, de az ismert történetekkel ellentétben nem azért, hogy feltérképezze a vadonatúj kontinenst.

A valóságban Kolumbusz négy útja a Karib-térségben inkább a fosztogatásról és a bennszülöttek rabszolgaként való elhurcolásáról szólt, sőt, Spanyolországban cirkuszi állatokként mutogatta a bennszülötteket és csak azért indult el újra és újra, mert az amerikai bennszülöttek nem bírták az új klímát és nagyon hamar meghaltak az új környezetben. A remélt kincseket viszont egyszer sem hozta el a spanyol uralkodóknak, így a negyedik utazás után kegyvesztetté is vált a spanyol udvarban. Bár kétségtelen tény, hogy Kolumbusz nélkül talán később fedezik fel az európaiak Amerikát, de mindemellett nem hallgatható el az sem, hogy a híres felfedező bizony nem volt több fosztogató kalóznál.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73517/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?