Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Nem az alapító tagok számát jelöli az EU-s zászlón lévő tizenkét csillag

Dorogi László

Az Európai Unió zászlaját mindenki ismeri és vélhetően már az iskolában mindenkinek beleégették az elméjébe, hogy az emblematikus zászlón szereplő, kör alakban elhelyezkedő tizenkét csillag az EU tizenkét alapító tagállamát szimbolizálja. Nos, van egy rossz hírünk: ez nem igaz!

A zászlót magát ugyanis jóval korábban - 1955-ben - tervezték meg, mint ahogy az Európai Unió egyáltalán létrejött volna és eredetileg az Európa Tanács zászlajának szánták. Bár felmerült annak a lehetősége, hogy a csillagok számát a tagállamok számához igazítsák, de ezt az NSZK ellenezte, mert az egyik tag a vitatott helyzetű Saar-vidék volt, amelynek függetlenségét a kelet-németek nem akarták elismerni.

A tagok mindenféleképpen egy szimbolikus zászlót szerettek volna és a kék alapon elhelyezkedő csillagok mellett döntöttek, csak a csillagok számát kellett valahogyan meghatározni. Mivel a tizenkettes szám az élet számos területén megjelenik - tizenkét hónap van egy évben, tizenkét csillagjegy van a horoszkópban, tizenkét óra egy fél nap, a keresztény vallásban tizenkét apostolról beszélünk, sőt még Mária koronája is tizenkét csillagból állt és így tovább, és így tovább - végül e mellett döntöttek, mondván a tizenkettes egy politikamentes szám, ami független a tagok számától.

Az Európai Unió legkorábbi elődjét, az Európai Szén- és Acélközösséget egyébként 1952-ben hat alapító állam hozta létre, a zászlót pedig 1985-ben vette használatba ennek utódja, az akkor tíztagú Európai Közösségek, majd ettől a szervezettől örökölte meg 1993-ban az akkor már valóban tizenkét taggal létrejött Európai Unió. Érdekesség, hogy bár igen széles körben használják, és legtöbben az EU jelképeként ismerik, a zászlót a mai napig nem tette hivatalossá egy Európai Uniós egyezmény sem.

Az Európai Unió zászlaján található csillagok elhelyezkedésére egyébként igen komoly és kőbe vésett szabályok vonatkoznak, például minden csillagnak a hegyével felfelé kell állnia, és minden harmadik csillagnak a kör alak vízszintes vagy függőleges tengelyén kell csücsülnie.

(Forrás: Wikipédia)

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73484/pics/lead_800x600.jpeg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?