Blogolj!

Japánban a halálraítéltek nem tudják, hogy mikor végzik ki őket

Ragnar Volarus

Japán az egyik olyan ország, ahol még mindig érvényben van a halálbüntetés, és a felmérések szerint a lakosság nyolcvan százaléka támogatja is. Akadt persze olyan év, hogy nem végeztek ki senkit, de csak véletlenről volt szó. De nem ettől igazán különleges és kegyetlen a japánok módszere és rendszere. 

Az ázsiai országban a kivégzés módja általában akasztás, és az igazán szokatlan náluk az, hogy az elítéltek egyszerűen nem tudják melyik nap hajtják végre rajtuk az ítéletet. Csupán néhány órával azelőtt, hogy megtörténne. Ha pedig ez nem lenne elég, a rokonoknak és az ügyvédnek pedig csak azután szólnak, hogy az elítélt már meghalt.

Tehát szélsőséges esetben előfordulhat, hogy némely halálraítélt éveket, vagy akár évtizedeket tölt a siralomházban. Gondoljunk bele, éveket kell úgy tölteniük úgy, hogy nem tudják, ez a nap-e az utolsó. Egy most 83 éves profi bokszoló, Iwao Hakamada tartja így élte az életét a siralomházban 45 éven és hat hónapon át. Aztán végül nem végezték ki, hanem 2014. március 27-én szabadon engedték, perújrafelvétellel.

1966 augusztusában történt, hogy felgyulladt Hakamada főnökének a lakása, ahol történetünk szereplője saját bevallása szerint segített eloltani a tüzet, és sajnos az oltás után már csak a halottakat találta meg. Egy véres pizsama és a vallomása volt ellene a bizonyíték. Utóbbi persze úgy született meg, hogy 264 órán keresztül hallgatták ki 16 órás szakaszokban, 23 napon keresztül. A végén beismerő vallomást tett, ám ezt később visszavonta. A pizsamán megtalált vérről aztán 2008-ban DNS-vizsgálattal bebizonyították, hogy nem a bokszolóé.

Iwao Hakamda akkor és szabadulásakor

Ami viszont újabb csavar a Japán rendszerben, hogy a japán halálsoron várakozók hivatalosan nem elítéltek, ahol tartják őket, az pedig hivatalosan nem börtön, hanem különálló intézmény. Ez mit jelent? Hogy még kevesebb joguk van, mint az egyszerű elítélteknek. Látogatót ritkán fogadhatnak és még az őrökkel sem beszélhetnek.

Az Amnesty International már többször felemelte a szavát japánok eljárása miatt, de eddig teljesen eredménytelenül. Az AI vizsgálatai szerint a japán halálsoron uralkodó körülmények miatt rengeteg elítélt egyszerűen megőrül: nem bírják ki, hogy nem tudják, mikor akasztják őket.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/73068/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?