hirdetés
Blogolj!

Van különbség a fehér és barna tojások között?

Ragnar Volarus

Biztosan találkozott már szinte mindenki fehér és barna héjú tojásokkal is. Számtalan közhiedelem és népi bölcsesség is foglalkozik ezzel, de ezek csak összezavarnak minket. Mert mindegyik mást állít. Az egyik finomabb, egészségesebb, a másiknak vékonyabb a héja, ebből jobb süteményt sütni, amabból meg rántottát.

Nem is hagyta nyugodni a tudósokat, hogy ezekből mi lehet igaz? Sokkoló, de az alapos kutatás után arra jutottak, hogy semmi de semmi különbség sincs az eltérő színű héj mögött a tojásokban. 

A tojás héjának színe egyébként a tyúkok tollazatával áll összefüggésben: a fehér tollúak általában fehér héjút tojnak, a barnák és vörösek pedig barnát. Mondhatnánk, ilyen egyszerű. De ez sincs kőbe vésve, mert bizony előfordul, hogy nem stimmel a tojás és a tyúk színe. Ám a statisztikák szerint az esetek döntő többségében megállja a helyét.

Amerikában persze mindenki sokkal okosabb, ott a mai napig úgy tartják, hogy a barna tojás jobb és egészségesebb, és emiatt jellemzően drágább, mint a fehér. Mi itt túllendültünk ezeken a butaságokon, nálunk méret alapján árazzák a tojásokat. Viszont talán mégsem tévednek olyan nagyon az amerikaiak. Mert kicsit mégis igazuk van. 

Merthogy a fehér tollú tyúkok általában kisebb méretűek és ezért kevesebbet esznek, mint a barna testvéreik, viszont a tojások méretében nincsen különbség. Emiatt a nagyipari tojástermelésben jobban szeretik a fehér tyúkokat tartani, mert a fehér tojást olcsóbban lehet termelni. A háztáji csirkék között viszont találhatunk mindkét fajtából. A tojás minősége pedig alapvetően attól függ, hogy a tyúkot milyen körülmények között tartják, és mivel táplálják, így a barna tojás a gyakorlatban mégis csak finomabb lehet, mert kisebb eséllyel származik nagyüzemből, ahol gyengébb és kevesebb táplálék juthat nekik.

Mi következett? Akik megengedhetik maguknak, elkezdtek direkt barna tojást venni drágábban, hiszen az a fenti okfejtés szerint egészségesebb. Persze az élelmiszeriparban sem hülyék dolgoznak, és ki is szolgálják ezt az igényt a fehérnél drágább, de ugyanúgy csirkegyárban készült barna tojással. Tehát megint ott tartunk, hogy önmagában a tojáshéj színe semmit nem jelent. 

De itt sincs még vége a történetnek. Mert az amerikai agrárügyi minisztérium vizsgálata 2010-ben azt is kimutatta, hogy nincsen statisztikailag kimutatható különbség a háztáji, organikus tojás és a csirkegyári tucattojás között összetételben.

Tehát a kérdésre a helyes válasz: a színükön kívül igazából nincs köztük semmi különbség.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72928/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?