Blogolj!

Az aranyhalak sokkal intelligensebbek, mint azt gondoltad volna

Dorogi László

Amikor valaki nagyon feledékeny, hajlamosak vagyunk rásütni, hogy olyan a memóriája, mint egy aranyhalnak. Nos, ha a halacskák beszélni tudnának, bizony nagyon is tiltakoznának a kijelentés ellen.

Merthogy ezek az apró, narancssárga színben pompázó kis jószágok sokkal okosabbak, mint azt eddig hittük róluk. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy nagyon könnyen tanulnak, kiválóan meg tudnak különböztetni eltérő zenéket, fényeket egymástól, sőt, még a gazdáikat is megismerik, ha akváriumban tartják őket.

Az aranyhalak annyira okosak, hogy még kedvenc gazdit is választanak maguknak, nem meglepő módon általában arra esik a választásuk, aki az élelmet adja nekik. De ettől még tovább megyünk! A pártolt gazdinak azt is megengedik, hogy megsimogassa őket - pedig tudhatjuk nagyon jól, hogy mennyire könnyen megijednek egy-egy ismeretlen közeledésétől.

Nemcsak a memóriájuk, de az időérzékük is kiváló, képesek megjegyezni, hogy mikor kapnak enni és egy idő után már várják is a reggelit, ebédet vagy vacsorát a jól megszokott időpontban. Egy kutatás azt is kimutatta, hogy ha minden etetésnél lejátsszák nekik ugyanazt a hangot, akkor náluk is működik a pavlovi reflex.

Tovább is van, mondjam még? Az aranyhalak nemcsak haltársaikhoz képest okosak, de egyes kutatások azt is kiderítették, hogy amióta elterjedtek az okostelefonok, bizony mi emberek nehezebben tudunk odafigyelni bizonyos dolgokra, mint a halak. A Microsoft egy 2016-os felmérése szerint amíg a kétezres évek elején átlagosan 12 másodpercig voltunk képesek egyvalamire koncentrálni, ez az idő lecsökkent 8 másodpercre, miközben az aranyhalak átlagosan 9 másodpercig figyelnek oda arra a dologra, ami érdekli őket.

Ezek után merje azt mondani bárki is, hogy olyan a memóriája mint egy aranyhalnak!

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72779/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?