hirdetés
Blogolj!

Bank, ahol sajt pihen a páncélszekrényben

Ragnar Volarus

Az olasz Credem Bank pont olyan, mint amilyennek egy nagy értéket őrző banknak lennie kell. Szögesdrót, vastag falak, biztonsági kamerák, időzáras széf. Csak itt éppen nem az aranytartalékot tárolják, és még csak nem is műkincseket, hanem sajtot.

A Credemet 1910-ben alapították, de maga a sajtbank ötlete jóval messzebbre nyúlik. Egyes források szerint a Medici-dinasztia bankárai találták ki a 15. században. A Credem koncepciója egyszerű: első osztályú, kiváló minőségű parmezán sajtot vesznek át a termelőktől, olcsó (általában 3 százalékos kamatú, két éves lejáratú) hitelért cserébe. A zseniális az egészben az, hogy ez tényleg mindenkinek jó, mert a sajt nem csupán jelzálogként szolgál, de a bank légkondicionált, ellenőrzött páratartalmú páncéltermében zajlik az érlelés folyamata is, szakemberek felügyelete mellett. Ez utóbbi persze nem grátisz történik, a bank kiszámlázza. 

Tehát ez az igazi win-win szituáció. A sajtkészítők kedvező hitelhez jutnak, nem mellesleg leveszik a vállukról az érlelés feladatát. A bank pedig szintén boldog, hiszen ott a kamat, de ha bedől egy hitel, ők gond nélkül eladják a sajtot és máris pénzüknél vannak. Ráadásul a Credemnek nincs konkurenciája, egyedül uralják ezt a piacot, így tényleg nem lehet okuk panaszra.

És boldogok vagyunk mi sajtimádók is. Elvégre egy igazán jó parmezánnak nincsen párja. Végezetül eláruljuk, hogy milyen értékben van sajt ebben a trezorban. A több százezer darab parmezán malomkő megközelítőleg 200 millió eurót ér. Rongyos 60 milliárd forintot. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72705/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?