Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:30 M5
hirdetés
Blogolj!

Kétbalkezes feleségnek köszönhetjük a sebtapaszt

Ragnar Volarus

Kicsit megvágtad magad? Sebtapasz. Apró égési sérülés? Sebtapasz. De 100 évvel ezelőtt ez még nem így volt.

Az első, a mai sebtapaszra hasonlító, de még elég kezdetleges változatot 1920-ban alkották meg, és a Johnson & Johnson gyapotvásárlásért felelős alkalmazottja, egy bizonyos Earle Dickson keze munkáját dicséri. Dickson friss házas volt, és kedves, ámde kissé ügyetlen felesége a házimunkák során rendszeresen megégette és megvágta magát. A férj nem volt mindig otthon, hogy bekötözze, így olyan sebkötözőt szeretett volna létrehozni, amelyet a felesége egyszerűen és egyedül is tud használni. Ezért leült vattapamacsokat ragasztani egy ragasztószalagra egymástól nem túl távolra. Hogy a szalag ne ragadjon oda mindenhez, Dickson egy krinolin nevű durva, eredetileg a ruhaiparban használt szövetet helyezett a ragadós oldalhoz. És kész is.

Disckson drága Josephine-je ha innentől megsérült, csak levágott egy darabot a szalagból. A férfi főnökei a Johnson & Johnsonnál azonnal felismerték a sebtapaszban rejlő üzleti lehetőséget. A cég hamarosan piacra is dobta az első sebtapaszt, a Band-Aidet, a "feltaláló" Dickson pályafutása jól alakult, végül 1957-ben, a cég alelnökeként vonult nyugdíjba.

Annak ellenére, hogy a sebtapasz nem lett azonnal sikeres termék. Eleinte azért volt drága az alapanyagok olcsósága ellenére, mert a sebtapaszokat kézzel rakták össze egészen 1924-ig. Ekkor viszont végre megépítették az első sebtapaszt gyártó gépsort, a termék olcsóbb lett, de a népszerűség még mindig nem akart jönni, az emberek még mindig nem vették a sebtapaszt.

Ekkor előlépett a Johnson & Johnson marketingosztálya egy remek ötlettel: a cég ingyen kezdte osztogatni a terméket a cserkészeknek. Akiken ugye számtalan kisebb sérülés keletkezik, a szülők pedig majd rájönnek mennyire jól jön ilyenkor a sebtapasz. A dolog nagyon is működött, sőt túl jól is. Az eredetileg márkanévnek szánt Band-Aid olyan szinten bekerült a köznyelvbe, hogy az Egyesült Államokban a szó pár évtizeden belül magát a sebtapaszt jelentette. A Johnson & Johnson több kampányt is indított, hogy az emberek fejében tisztázza, hogy ez egy külön brand, nem a termékkör megnevezése. Végül aztán el is vesztették a Band-Aid szó feletti jogukat.

Manapság több találmány is van, amely átvehetné a sebtapasz helyét, de amilyen nehezen fogadták el az emberek, annyira nehezen mondanak le róla. Pedig a szőrt ugyanúgy tépi, mint a kezdet kezdetén.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72589/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?