hirdetés
Blogolj!

A hawaii korallzátonyok évi 835 millió dollárt érő áradásvédelmet jelentenek a partokon

Egy új tanulmány szerint évente több mint 835 millió dollárt (241 milliárd forint) érő áradásvédelmet biztosítanak Hawaii partjain a korallzátonyok.

A kutatásban az amerikai Geológiai Kutatóintézet, a Nature Convervancy globális természetvédelmi szervezet és a Kaliforniai Egyetem (Santa Cruz) vett részt. A kutatócsoport a mérnöki és a biztosítási ágazat szakembereivel együtt dolgozta ki azokat a modelleket, amelyek segítségével meg tudták állapítani, milyen értéket képvisel az árhullámok elleni védekezésben a mintegy 3200 kilométernyi korallzátony Hawaii szigeteinek partvonalánál.

Az embereknek többnyire fogalmuk sincs arról, milyen értékesek a korallzátonyok a partvédelemben

- hangsúlyozta Michael Beck, a Kaliforniai Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője.

A korallzátonyok víz alatti hullámtörőként működnek, a partot elérő hullámok energiájának 97 százalékát elnyelik. Az új kutatás az eddigi legjobb áradási kockázati térképet készítette el az amerikai partvonalról, 10 méterszer 10 méretes felbontásban.

Általában megfeledkezünk arról, hogy ha a korallzátonyok nem védenének, akkor nem léteznének a strandok és mi sem lehetnénk ott

- mutatott rá Beck.

A korallzátonyok évente több mint 1,8 milliárd dollár (520 milliárd forint) értékű áradásvédelmet biztosítanak az Egyesült Államok partvidékén: Hawaiin, Amerikai Szamoán, Guamban, az Északi-Mariana-szigeteken, Floridában, Puerto Ricóban és az Amerikai Virgin-szigeteken. Ebből a Hawaii-szigetekre lebontva Kuainál 12 millió dollárt, Oahun 395 millió dollárt, Mauin 377 millió dollárt, a nagy szigeten (Hawaiin) pedig 51 millió dollárt számoltak a kutatók.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72560/pics/lead_800x600.jpg
Hawaii,korallzátony,színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?