Blogolj!

Az édesanya, aki életét adta gyermeke életéért

Dorogi László

Az élet egy olyan egyszeri és csodálatos ajándék, amit nagyon meg kell becsülnünk, mert tényleg csak egy van belőle. Az életről senki nem akar lemondani, senki nem akarja, hogy elvegyék tőle, senki nem akarja másnak adni. Szinte senki.

Amióta világ a világ, az abortusz mindig is heves viták forrása volt, pedig talán a józan ész is azt diktálja, hogy már egy magzatot sem szabad megfosztani a későbbi élet lehetőségétől. Aztán persze akadnak olyan helyzetek is, amikor egészen egyszerűen nincs más megoldás és ebben a helyzetben nagyon kevés anya áldozná fel magát születendő gyermeke életéért cserébe. Éppen ettől olyan szívszaggatóan felemelő Gianna Beretta Molla története, akit II. János Pál pápa 2004-ben avatott szentté Rómában.

Gianna Beretta Molla az észak-olaszországi Magentában született Giovanna Francesca néven, egy mélyen vallásos család tizenhárom gyermeke közül tizedikként. 1949-ben szerezte meg diplomáját a Milánói Egyetem orvosi karán - testvérei közül hárman is Isten szolgáinak álltak -, majd később a gyermekgyógyászati szakvizsgát is letette.

1955 szeptemberében kötött házasságot Pietro Mollával, akivel első közös gyermekük, Pierluigi 1956-ban született meg, majd két évvel később adott életet Maria Zita, 1959-ben pedig Laura lányának. Két vetélést követően Gianna 1961-ben ismét teherbe esett, ám két hónapos terhesen az orvosok rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak méhében. Három lehetőség állt előtte: vagy eltávolítják a daganatot a magzattal és a méhével együtt, ami azt jelentette volna, hogy nem születhet több gyermeke, vagy meghagyva a későbbi születés lehetőségét, abortálják a csecsemőt és kiveszik a tumort, vagy meghagyják a születendő gyerek életét és csak a daganatot távolítják el.

Gianna a harmadik, ugyanakkor a legkockázatosabb lehetőség mellett döntött, ám szerencsére a mútét sikerrel járt. Ennek ellenére az édesanya és a magzat élete továbbra is veszélyben forgott, így Giannának egyetlen vágya maradt: hagy adhasson életet egy egészséges gyermeknek, akár az élete árán is. Tudta, hogy a gyermek kihordása nehéz lesz, mégis az élet mellett döntött, még férjének is könyörgött, hogy védelmezze az életet a lehetséges fájdalmas következmények ellenére is.

"Gianna határozott, de békés hangon beszélt - olyan határozottsággal, amit soha nem fogok elfelejteni. Azt mondta, ha dönteni kell köztem és a gyermek között, ne hezitálj, válaszd a gyermeket! Mentsd meg őt!"

- emlékezett vissza ksőbb Pietro.

1962. április 20-án, nagypénteken szállították a monzai kórházba Giannát, ahol mindenképpen természetes úton szerette volna megszülni negyedik gyermekét, azonban nagyszombat regelén császármetszést kellett végrehajtani rajta. Az asszony egészséges kislánynak adott életet, aki Gianna Emanuela névre kereszteltek, de a szülés után pár órával Giannának magas láza lett, állapota pedig minden kezelés ellenére napról napra romlott. Kérésének megfelelően még hazaszállították Ponte Nuovó-i otthonába, ahol azonban április 28-án életét veszítette.

Hite, édesanyai szeretete, amelyet hősies döntése koronázott meg vezetett 1994-es boldoggá avatásához, II. János Pál pápa ekkor az élet tanújának nevezte.

"Tanúságtétele hősies, igazi himnusz az élet mellett, ellentétben a mai világban elterjedt mentalitással. Növelje az ő áldozata a bátorságot azokban, akik az élet mellett állnak, annak érdekében, hogy felismerjük minden emberi élet méltóságát a születéstől a halálig"

- fogalmazott akkor a Szentatya, aki tíz évvel később a Szent Péter téren öt másik szenttel együtt oltárra emelte Gianna Beretta Mollát.

(A cikk forrása: Wikipédia, Magyar Kurír)

Címkék: anyák napja
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72504/pics/lead_800x600.jpg
anyák napja
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?