Blogolj!

Megelőzhető lesz a poloskaáradat?

Évről évre egyre jobban megkeseríti életünket a poloskainvázió. Ahogy az idő egyre melegszik, úgy bukkannak fel egyre többen a zavaró kis lények, de ha minden jól megy, ez már nem sokáig lesz így.

A megoldás pedig nem a különböző kemikáliákban keresendő, hanem biológiai úton is meg lehetne szabadulni a rovaroktól, mégpedig bokorlakó énekesmadarakkal. A barátposzáta, a kis poszáta, a fülemüle vagy a vörösbegy a hatásos „ellenszer”.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője szerint ahhoz, hogy a fővárosban elérjük ezt, sokkal több bokrot kéne ültetni, ugyanis ezeknek a madaraknak ez az élőhelyük. Ehhez viszont valódi, dús bokrok kellenek.

Az igazi bokrok olyanok, mint egy vekni kenyér, az alapjuknál a legszélesebbek

 - tette hozzá, példaként a kökényt említve.

A poloskalárvákkal táplálkozó madarak tehát igencsak fontos szerepet játszanak a helyzet megoldásában, ugyanis itt van az ázsiai márványospoloska-invázió, és az afrikai vándorpoloska is bejött.

Ha egészséges, fajgazdag lenne a környezet, akkor szépen kordában tartanák az ilyen invazív fajokat is, a poloskainváziók mértéke csökkenne – magyarázza a szóvivő, hozzátéve, hogy a szarkák nemcsak a lárvát, hanem a kifejlett poloskát is képesek megenni.

 

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72088/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?