Blogolj!

A hidegtől nem leszel beteg

Ragnar Volarus

Nem kifejezetten a hideg miatt leszünk betegek a hidegben. Tehát nem is létezik olyan, hogy megfázás? Bizony így van, a hidegtől nem lesz beteg senki. 

Sokáig állt tanácstalanul a tudomány, hogy miért is betegszünk meg gyakrabban a hidegben. Mert ez totál ellentmond mindennek, hiszen alacsony hőmérsékleten a kórokozók sem élnek meg sokáig. A Yale Egyetem kutatói szerint az a magyarázat, hogy a hideg egyszerűen lassítja a kórokozók kiszűrését intéző, elsődleges védvonalat, ami az orrban helyezkedik el.

A kutatók az egérkísérletekben azt látták, hogy átlagos környezetben és hőmérsékleti viszonyok között a fertőzött sejtek jelzik a környezetüknek a fertőzést, így azok elő tudnak készülni, a megfelelő vírusölő fehérjék előkészítésével. Viszont 33 Celsius-fokos hőmérséklet alatt azt tapasztalták, hogy mindez már nem működik ilyen gördülékenyen, a szomszédos sejtek nem, vagy csak gyengén védekeztek, a vírusok pedig tombolni kezdtek és jóval könnyebben tudtak továbbterjedni. Tehát azt a következtetést vonták le, hogy a hidegben az immunrendszer valamiért lelassul, szélsőséges esetben teljesen kihagy.


A zorvosok és kutatók már régen egyetértettek abban, hogy a hideg önmagában veszélyes, de a jelenség magyarázataként azt gondolták, hogy a hideg időben többet vagyunk tömegben, így jobban ki vagyunk téve a vírusoknak. Ez a lehetőség továbbra is áll, de a Yale kutatói most egy biológiai bizonyítékot is hoztak a magyarázatba. Mivel télen többen lesznek betegek a lelassult immunrendszer miatt, így könnyebben és gyorsabban terjednek a vírusok is.

Tehát ilyenkor tényleg jobb otthon maradni, ha nem szeretné megfertőzni a kollégáit, utastársait a tömegközlekedési eszközökön, és a gyerkőcöt se zavarja óvodába, mert nem megfázott, hanem beteg.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72033/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?