Blogolj!

Tudtad-e, miért kerek a csatornafedél?

Ragnar Volarus

A válasz egyszerűbb mint gondolnánk. Mert ez a forma a legpraktikusabb, ha azt akarjuk elérni, hogy a fedél ne zuhanhasson bele az aknába.

Amúgy ezt a kérdést már biztosan sokan hallották, találós kérdésként sokszor elhangzik, de jómagam állásinterjún is megkaptam. Persze ezzel csak az volt a cél, hogy kizökkentsenek és megnézzék hogyan reagálok váratlan helyzetben. Az már csak szerencsés véletlen, hogy tudtam a helyes választ. 

Egyébként tényleg azért kerek, mert ez a forma a legjobb arra, hogy a fedél ne zuhanhasson bele az aknába, és ez áll ellen a legjobban a nyílást körülölelő terület által gyakorolt nyomásnak.

Alapvetően egy perem akadályozza meg, hogy a fedél ne essen bele a lyukba, de ha szögletes vagy ellipszis alakú fedélben gondolkodunk, ott a veszély, hogy lapjára fordítva belecsusszanhat a nyílásba. Ám a kör alakú fedél esetében a fedél átmérője nagyobb, mint a lyuk átmérője, így nincs az a szög, amelyben a fedél beleeshet a nyílásba.

Másrészt a De Havilland Comet - az első sorozatgyártásban gyártott sugárhajtású, utasszállító repülőgép - anyagvizsgálat-történeti példáját hozhatjuk fel. A gépet 1952-ben állították szolgálatba, ám egy évvel később három titokzatos baleset is történt. A pontos okot végül egy alapos átfogó vizsgálat derítette ki, miszerint a szögletes ablakok a gép oldalán olyan gyenge pontjai voltak a repülőnek, melyek végzetesnek bizonyultak. Egyszerű anyagfáradási jellemzőket zavart meg a téglalap formájú ablakok sarka, és ez akkor derült ki, mikor a még ép gépek közül néhányat egy óriási medencébe eresztettek, hogy a használat során fellépő nyomáskülönbségeket szimulálni tudják. A gyár miután rájött, hogy hol a hiba, azonnal áttervezte a gépet, az ablakokat ovális alakúra cserélték, és a gép törzsének borítását alkotó lemezeket is megerősítették.

Tehát több szempontból is a kerek forma az igazán jó megoldás csatornafedélnek. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/72001/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?