Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Nagy lépés a Parkinson-kór gyógyításában

Nagy áttörést értek el kanadai kutatók, akik sikeres kezelést fejlesztettek ki Parkinson-kórban szenvedő betegeknek.


Akik olyan súlyos állapotban voltak, hogy már otthonukat sem tudták elhagyni a heves, sokszor kezelhetetlen remegések és az esés kockázata miatt, már biztonságban tudhatják magukat.

A Parkinson-kór lényege az, hogy az agysejtek fokozatosan pusztulnak, károsodnak, emiatt pedig csökken az ingerületátvivő anyag, azaz a dopamin termelése. A test remegni kezd, ráadásul a memória is vészesen romlik. A betegség nem gyógyítható jelenleg, viszont a kezelésnek köszönhetően javítható a betegek állapota.

Mivel a mozgás úgy működik, hogy az agy jelet küld a végtagnak, hogy mozogjon, majd a végtag visszaküld egy jelet, hogy jöhet a további feladat, a Parkinson-kór esetében ez nem működik a már említett dopamin hiánya miatt. A kutatók erre fejlesztettek ki egy implantátumot, ami stimulálja az agyat, és segít az ingerületátvitelben, így a remegés megszűnik.

A kezelést már kipróbálták embereken is, igen jó eredménnyel. Professzor Mandar Jog, a kutatás vezetője teljesen meg van elégedve, sőt, állítása szerint jobban is sikerült, mint gondolta volna.

Dr. Beckie Port, a Parkinson's UK kutatásvezetője szerint a kanadai eredmények nagyon ígéretesek, és a terápiát biztosan tovább fogják kutatni.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71814/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?