Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Huncut trükkel szegték meg a húsvéti böjtöt a középkori keresztények

Dorogi László

A húsvét előtti negyven napos böjt a lelki megtisztulást szimbolizálja. Ebben az időszakban a böjtölő keresztények nem esznek húst, viszont a hal megengedett ételnek számít. Így lett a nyúlból hal.

A keresztény hagyományoknak megfelelően a húsvéti nagyböjti időszak Hamvazószerdától Húsvét vasárnapig, Jézus feltámadásának napjáig tart, s akik kevésbé jártasak a vallási szokásokban, azok bizony csak annyit tudnak a böjtről, hogy ilyenkor nem szabad húst enni. A böjt hagyománya egyébként a kereszténység mellett számos más vallásban is megtalálható, sőt, a kereszténység is a zsidó hagyományokból örökölte, s ennek az önsanyargatásnak tűnő metódusnak a legfontosabb célja a lelki megtisztulás.

Szóval az igazán hithű keresztények hosszú évszázadok óta nem esznek húst a böjti időszakban, de persze a kísértés mindig is nagy volt, mert az alapvetően mindenevőnek fejlődő embernek igencsak nehéz negyven napon keresztül nélkülöznie az állati fehérjét. Érdekesség egyébként, hogy a keresztény vallás egyáltalán nem írja elő, hogy tilos húst enni a böjti időszakban, viszont a lelki felkészülés jegyében az ember megtartóztatja magát a húsételektől - ez viszont a keresztény hagyományok szerint csak a madarak és az emlősök húsára vonatkozik, a vízi állatokéra már nem.

De akkor mi a helyzet a nyúllal? Nos, a történelemben elsőként francia szerzetesek igyekeztek ezeket a hosszú fülű négylábúakat háziasítani az ötödik századtól kezdve, abból az egyszerű megfontolásból, mert a nyulak magzataira és az újszülött nyulakra vízi állatokként tekintett akkoriban a tudomány és a teológia egyaránt. Magyarul, a keresztény felfogás szerint nem számított a böjt megszegésének, ha nyulat fogyasztottak ilyenkor, így a kecske is jól lakott, de a káposzta is megmaradt. Bár pontos információink a mai napig nincsenek arról, hogyan lett aztán a nyúl a Húsvét egyik egyetemes szimbóluma, mindenesetre könnyen elképzelhető, hogy ennek a történetnek is volt köze hozzá.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71658/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?