Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Miért pont sonkát eszünk húsvétkor?

Ragnar Volarus

Ha húsvét, akkor mifelénk mindenhol ugyanaz kerül az asztalra. És ezek között biztosan ott van a tojás és a sonka. A tojás az (újjá)születés szimbóluma, így teljes mértékben érthető, mit is keres ott. Na de a sonka? Ami disznóból van? A tisztátalan állatból? Elvégre Jézus zsidó volt. Akkor miért ünnepeljük a feltámadását egy olyan étellel, ami tilos volt számára?

Azért kérem, mert ugyan a húsvét vallási ünnep, de a sonka megjelenésének semmilyen vallásos alapja nincsen. Egyszerűen tavasszal volt a szezonja, így ezt tudták enni.

Ma már ott a hűtő, de nem volt ez mindig így. Az első elektromos hűtőgépek kicsit több mint száz évvel ezelőtt lettek elérhetőek, de csak az 1920-as évek második felében terjedtek el igazán. Ekkor a Frigidaire cég (innen ered a fridzsider elnevezés) cég modelljei hódították meg a hétköznapi embereket, innen pedig már nem volt megállás.

De ezt megelőzően is ünnepeltük a húsvétot, és korábban a húsoknak is szezonjuk volt, ahogyan a gyümölcsöknek és zöldségeknek. Emiatt praktikusan a tél elején volt mindig disznóvágás, hiszen a nagy mennyiségű húst a hidegben lehetett eltartani viszonylag sokáig. Mondjuk az is ezt az időpontot tette alkalmassá, hogy télen nem is nagyon lett volna mivel táplálni a malacokat. 

A "disznóságok" közül pedig a sonkát hagyományosan pácolással és füstöléssel tartósítottak, így ez a hús bírta a legtovább. Pontosabban már csak ez maradt meg tavaszra a téli disznóvágásból. Ráadásul igazi minőségű húsról van szó, így kézenfekvőnek tűnt, hogy a nagyböjt után az elfogyasztásával ünnepeljék az emberek húsvétot.

Persze nem mindenhol van ez így. Nálunk ugyan nem annyira elterjedt, de világszerte számos helyen bárányhús kerül az asztalra sonka helyett, ami viszont abszolút vallásos tradíció és jelkép. Egyrészt Jézus idejében a bárányhús volt a tipikus ünnepi étel - valószínűleg az apostolok is bárányhúst fogyasztottak az Utolsó vacsorán -, másrészt a bárány Jézus, mint Isten báránya jelképe is.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71600/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?