Elvisszük az otthonodba a KŐFESZT-et! Kőfeszt-film 2019.09.29. 18:55 M5
hirdetés
Blogolj!

Tudósoknak sikerült részben helyreállítaniuk halott disznók agyi aktivitását

Igazi tudományos áttörés lehet az a kutatás, amit szerdán publikáltak tudósok.

A Nature szakfolyóiratban kifejtették, hogy egy BrainEx nevű rendszerrel részben sikerült helyreállítani a sejtek aktivitását levágott disznók agyában.

A kísérlet során az agyak teljes működésüket nem nyerték vissza, de

a vért helyettesítő folyadék segítségével az erek elkezdtek működni, bizonyos sejtek visszanyerték a metabolizmusukat, az agyakból származó szövet neuronjai közül néhány pedig elektromos aktivitást is produkált.

Ez az eredmény azért is jelentős az agyhalállal kapcsolatban, mert eddig úgy tudtuk, hogy az agysejtek oxigén nélkül elpusztulnak, amihez elég csupán 10 perc.

A kutatás viszont bebizonyította, hogy olyan agyakat is aktivitásra lehet bírni, amik már órák óta nem kaptak oxigént.

A kutatás során 32 disznóaggyal dolgoztak, amiket 4 óráig magára hagytak, majd 6 órára rákötötték a BrainEx-re, megpróbálva „feléleszteni” az agyakat. A BrainEx oxigént, tápanyagokat és a szövetek bomlását megakadályozó anyagokat, szintetikus vért juttatott az agyakba.

Bal oldalon az inaktív, jobb oldalon az aktív agy

Nenad Sestan, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az agyak nem élnek, de sejtszintű aktivitás figyelhető meg náluk, ilyesmit pedig sosem sikerült még elérni egy emlős nagyméretű, korábban halott agyában. 

Ennek ellenére sok kérdést felvet a kutatási eredmény, ugyanis azt nem lehet tudni, hogy az EEG által mért elektromos aktivitás-e az egyetlen fokmérője az agy öntudatának: senki sem tudja, hogy a sok milliárd neuronból hánynak kell aktívnak lennie ahhoz, hogy a testből eltávolított agy "érezzen" valamit.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71566/pics/lead_800x600.jpg
kutatás,színes világ,tudomány
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?