Blogolj!

Sztrájk a világűrben

Ragnar Volarus

Szinte nem telik el nap valamilyen sztrájk nélkül. Nem úszta meg ezt a világűr és a NASA sem. A Skylab amerikai űrállomás asztronautái több módon is beírták magukat a történelembe. Többek közt a nevükhöz fűződik az első sztrájk a világűrben is.

A Skylab hat éven át keringett a fejünk felett, de csupán három alkalommal, és mindösszesen 171 napon át volt rajta legénység is. Az utolsó ilyen 83 napig tartott, ami akkoriban komoly rekordnak számított. A három fős legénységnek - Gerald P. Carr parancsnok, Edward G. Gibson tudományos tiszt és William R. Pogue pilóta - viszont hat hét elég volt ahhoz, hogy annyira elmérgesedjen a viszonyuk a földi irányítóközponttal, hogy nem maradt más választásuk, sztrájkba kezdtek. 

A feszültség forrása nem a bérezés volt, hanem a túl hosszú munkaidő. A NASA ugyanis irtózatos mennyiségű tudományos kísérletet próbált elvégeztetni az űrhajósokkal, akiknek vajmi kevés idejük maradt a pihenésre. A kísérletek nagy részéből ráadásul az űrhajósok egy kukkot sem értettek, munkájuk kimerült abban, hogy  mérőműszerek kijelzőit olvasták le, és különféle gombokat nyomogattak.

Az sem sokat segített, hogy az űrhajósok nem tudták, hogy az egész űrállomás be van kamerázva és mikrofonozva, az életük minden másodperce szigorú megfigyelés alatt van. Ez csak akkor vált számukra nyilvánvalóvá mikor érkezés után nem sokkal Pogue rosszul lett és hányt. Ez teljesen természetes, a szervezetnek idő kell hogy alkalmazkodjon az űrállomás gravitációs környezetéhez. Pogue viszont büszke vadászpilóta volt és megbeszélte a legénység többi tagjával, hogy az incidenst nem írják bele a szokásos napi jelentésbe. Viszont gyorsan kibújt a szög a zsákból, mikor a földi irányítóközpont kérdőre vonta a titkolózás miatt.

Ez ma már természetes, minden asztronauta tisztában van vele, hogy a nagy testvér mindig figyel, de a Skylab éppen aktuális három űrhajósa rabnak érezte magát, az űrállomást pedig börtönnek. Ezután parázs viták következtek az irányítóközponttal, de a földön maradt tudósok hallani sem akartak arról, hogy holmi kényelmi szempontok miatt lazítsanak a beosztáson. Szó szót követett, végül következett az ultimátum: sztrájkot hirdetnek, amíg nem teljesítik a követeléseiket. Azaz kevésbé sűrű program, több szabadidő, és bónusz pihenő étkezések után. Ez utóbbi maximálisan érthető, hiszen rögtön jött a szédülés, rosszullét és hányás, amikor evés után azonnal indulniuk kellett vissza dolgozni. 

A sztrájk végül egy teljes napig tartott, a NASA kénytelen volt engedni, mindenbe beleegyeztek, és azt is megígérték, hogy az esetnek nem lesz semmilyen fegyelmi következménye. Cserébe az űrhajósok azt ígérték, hogy nem beszélnek a sajtónak az esetről. Ez több évtizedig sikerült is, ám mint most olvashatják, valahol mégis kiszivárgott.

Ahogy azt is tudjuk, mit csináltak az egy napos sztrájk alatt. Semmit. Pontosabban az űrállomás ablakaiban üldögéltek, és gyönyörködtek a kilátásban. 

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71570/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?