Blogolj!

A történelem egyik legnagyobb tűzvésze akadályozta meg a pestis terjedését

Dorogi László

A tizenhetedik századi Londonon korábban soha nem látott tűzvész söpört át 1666 szeptemberében. A katasztrófában olyan épületek semmisültek meg teljesen, mint a történelmi királyi palota, vagy a Szent Pál-székesegyház.

Hétfőn este elképesztő katasztrófa sújtott le Franciaországra és az európai kereszténységre, villámgyorsan bejárták a világsajtót a párizsi Notre-Dame székesegyház lángoló tetőszerkezetét megörökítő felvételek. A tűz felbecsülhetetlen károkat okozott a 850 éves katedrálisban, szinte a teljes tetőszerkezete megsemmisült a felújítás alatt álló templomnak.

A tüzet szerencsére még azelőtt sikerült teljesen megfékeznie a tűzoltóknak, mielőtt visszafordíthatatlan károkat szenvedett volna a katedrális, de a helyreállítási munkálatok így is hosszú éveket vesznek majd igénybe, hogy az anyagi ráfordításról ne is beszéljünk. A katasztrófa minden kétséget kizáróan az elmúlt évek egyik legnagyobb műemléket sújtó tűzvészeként vonul be a történelemkönyvekbe, ugyanakkor nem ez az első eset, hogy ilyen problémával kell szembe néznie egy nyugat-európai nagyvárosnak.

1666. szeptember első napjaiban pokoli tűzvész söpört végig London utcáin, miután a Pudding Lane nevű királyi pékség péke, egy bizonyos Thomas Farriner úgy feküdt le aludni, hogy nem oltotta ki teljesen a parazsat egyik kemencéjében. A tomboló tűz 14 ezer épületet tett a földdel egyenlővé, a korabeli beszámolók szerint több mint száz ember veszítette életét a katasztrófában és 80 ezer ember maradt fedél nélkül.

A nagy londoni tűzvészben a számtalan lakóház mellett olyan épületek vesztek oda, mint a történelmi királyi palota, vagy a Szent Pál-székesegyház, a fából készült házak között pedig olyan sebességgel terjedt a tűz, hogy a tűzoltók később a még épen maradt épületek elbontásával igyekeztek megállítani további terjedését. A katasztrófában London jelentős része megsemmisült, ugyanakkor pozitív hozadéka is volt a tűzvésznek: így sikerült megállítani az akkoriban tomboló pestisjárványt.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71505/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?