hirdetés
Blogolj!

Az erényöv nem több puszta középkori mítosznál (+18)

Dorogi László

Gondoljunk csak bele, ha felcsatolnánk egy fémből készült "fehérneműt" egy hölgy ágyékára és azt hónapokig, sőt évekig nem vennénk le, annak milyen higiéniai következménye lenne...

Számos legenda szerint az erényöv intézménye a középkorból származik, amikor a keresztes háborúba induló férfiak egy fémből készült, lakattal ellátott szerkezetet csatoltak fel asszonyaik lábai közé, hogy azok még csak véletlenül se tudják megcsalni őket addig, amíg a vérüket adják a szent ügyért. A zárat nyitó kulcsot természetesen magukkal vitték a háborúba a hűség egyfajta zálogaként, s a sokszor hosszú évekig elhúzódó csatározások közben így biztonságban érezhették asszonyaikat - de saját önbecsülésüket bizonyosan -, akik biztosan nem tudtak szexuális kapcsolatot létesíteni más férfiakkal. Sőt, az erényöv az önkényeztetés lehetőségét is elvette a nőktől, amíg viselték a barbár eszközt, szóval mindenféle földi öröm forrását kioltották ezek a fránya keresztes vitézek asszonyaik számára.

Már ha egyáltalán tényleg létezett az erényöv. Albrecht Classen, az Arizonai Egyetem középkorral foglalkozó történésze szerint ugyanis erre egyáltalán nincsen semmilyen kézzel fogható bizonyíték. Hiába találtak kutatók utalásokat már az első századból származó szövegekben az erényöv alkalmazására, a professzor szerint ezek a szövegek leginkább arra utalnak, hogy az erényöv ötletét metaforaként értelmezték és soha nem használták igazából a gyakorlatban.

Az erényöv első ábrázolását egy német katonai mérnök, bizonyos Konrad Kyeser vetette papírra 1405-ben Bellifortis című könyvében, de a történészek a könyv alapos tanulmányozása után megállapították, hogy Kyeser írása inkább egy humoros hangvételű, groteszk és nem utolsósorban metaforikus módon ábrázolja a szexmentesítő eszközt, így a könyvben szereplő utalásokat botorság lenne szó szerint értelmezni és komolyan venni. Az erényövekről egyébként általában vallásos dokumentumok számoltak be - amelyeknek jó eséllyel lehetett önös célja a női tisztaság és hűség megőrzése -, és nem sok jel utal arra, hogy akkoriban egy fém alsóneműre hasonlító dolgot kellett volna viselniük a hölgyeknek a szexuális aktus megakadályozása érdekében, amelyre ráadásul kis méretű lyukakat vágtak a vizelet és az ürülék távozását elősegítendő.

A kutatók úgy vélik, hogy a múzeumokban látható kiállított erényövek túlnyomó része is hamis, vagy csupán reprodukció, Classen professzor pedig azt is leírja 'A középkori erényöv: a mítoszgyártó folyamat" című könyvében, hogy az erényöv használatát soha nem dokumentálták egyetlen szövegben sem, ráadásul alkalmazása is ellentmondana minden orvosi kutatásnak, hiszen egyetlen nő sem élné túl azokat a higiéniai és egészségügyi problémákat, amelyeket egy ilyen öv viselése jelentene.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71426/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?