Blogolj!

Másfél millió liter sör veszett kárba a tizenkilencedik századi Londonban

Dorogi László

Mindig szomorúsággal tölt el, amikor sört szállító kamionok balesetéről szólnak híradások, s azon túl persze, hogy hálát adok, ha a sofőr megússza sérülés nélkül, elmorzsolok egy könnycseppet az életük veszítő sörökért.

Fotó: Pixabay

S most képzeljük el, hogy az angol fővárost egyszer egy komplett sörgyár árasztotta el a nedűvel, micsoda szomorúság lehetett az. A Meux and Combany Bewery az 1800-as évek elején működött Londonban, sőt, nemcsak hogy működött, de a város legnagyobb kapacitású sörfőzdéje volt nem messze az Oxford Streettől.

A sörfőzde udvarán nem kevesebb mint hat méter magas tartályokban tárolták a portert, azaz a barna sört, a legnagyobb tartályban 3500 hordó szeszes italt tartottak, ami nagyjából 610 liternek felel meg. 1814. október 17-én aztán bekövetkezett a végzetes baleset, a tartályt összefogó deszkák már nem bírták tovább a terhelést és nemes egyszerűséggel elpattantak, a sör pedig cunamiként zúdult London városára. Ha mindez nem lenne elég, a nagy nyomás hatására minden irányba kilövő tartálydarabok a többi tárolót is tönkre tették, így végül a becslések szerint másfél millió liter sör ömlött a város utcáira.

A sör erejét jól mutatja, hogy a sörfőzdét egy hét és fél méter magas téglafal zárta el a külvilágtól, de a hatalmas erővel érkező sörárvíznek meg sem kottyant áttörni a falon. A végzetes sör több házat tett a földdel egyenlővé a környéken, sőt korabeli források arról számoltak be, hogy 8-9 ember az életét is vesztette a baleset következtében - a legtöbben nemes egyszerűséggel belefulladtak a sörbe.

A környék hosszú hetekig viselte magán a katasztrófa jegyeit az áporodott sörszagnak köszönhetően, de nem kevesen akadtak olyanok, akik vödrökkel érkeztek a söráradás helyszínére, hátha csurran-cseppen valamicske itóka ingyen és bérmentve. Érdekesség, hogy a balesetért senkit nem tettek felelőssé a hatóságok, sőt a sörfőzde külön kérelemmel fordult a parlamenthez, hogy az elveszített sörre már kifizetett vámot és adót visszakapja. AZ egykori söráradás helyén ma egyébként egy színház, a Dominion Theatre áll.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71370/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?