Blogolj!

Új emberfajra bukkantak a Fülöp-szigeteken

Az emberfélék családjának egy eddig ismeretlen, kihalt faját azonosították kutatók a Fülöp-szigeteken.

A Callao-barlangban nem teljes csontvázakat találtak, hanem tizenhárom darab csont- és fogfosszíliát. Az új fajt Homo luzonensisnek nevezték el, mivel a maradványokat a Fülöp-szigeteki Luzon szigetén találták meg.

A kutatók a Natura szakfolyóiratban írtak eredményeikről.

Hét fogat, két kézcsontot, három lábcsontot és egy combcsontot találtak, amik alapján megállapították, hogy két felnőtt és egy fiatal egyedről van szó, akik 67-50 ezer éve éltek. A kis fogakból kiderült, hogy a luzoni ember kistermetű volt, lábujjai görbék voltak, ebben pedig hasonlít a sokkal régebben élt Australopithecusra. Két lábon járt, tudott fára mászni. Az ősi tulajdonság megjelenése a luzoni embernél azzal magyarázható, hogy elszigetelt helyen élt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a luzoni ember később ment-e össze és fejlesztette ki új tulajdonságait, illetve azt sem, hogy hogyan került Luzon szigetére. A szigetben az az érdekes, hogy az sosem kapcsolódott szárazföldhöz, így vagy véletlenül, esetleg egy cunami következtében sodródtak oda, vagy szándékosan odamentek.

A kutatók szerint a véletlen játszott szerepet abban, hogy a szigetre kerültek, mivel a Homo erectus sem volt elég értelmes ahhoz, hogy direkt keljen át a vízen. Ez viszont megdőlni látszik, ugyanis egyre több kolónia kerül elő a szigeten.

Az egyelőre biztos, hogy sok a nyitott kérdés, azt sem lehet például megmondani, hogy a Homo sapiens terjedése szerepet játszhatott-e a faj eltűnésében.

https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71303/pics/lead_800x600.jpg
színes világ,Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?