Blogolj!

Négy lába van, de nem bálna, mi az? De, bálna!

Dorogi László

Elképesztő tudományos felfedezésre bukkant Peruban őslénykutatók egy csoportja. Persze, ha azt mondjuk, hogy találtak egy 43 millió éves bálnafosszíliát, abban mi a nagy cucc, csakhogy ennek a bálnának a jelek szerint voltak lábai. Méghozzá négy.

Fotó: National Geographic

Korábban sosem találtak még ehhez hasonló bálnamaradványt a Föld déli féltekén, ezért is különös jelentőségű a felfedezés. Korábban Nyugat-Afrikában tártak fel hasonló leleteket, ami arra enged következtetni, hogy a lábas bálnák képesek lehettek átúszni a déli Atlanti-óceánt.

Ennek átszelése persze 43 millió évvel ezelőtt jóval könnyebb volt a tengeri élőlények számára, mint manapság, ugyanis Afrika és Dél-Amerika mindössze 1200 kilométernyi távolságra helyezkedtek el egymástól, továbbá a nyugatias tengeráramlások is segítették az utazás.

A lábas bálnák nem voltak olyan óriásiak, mint egyes ma élő leszármazottaik, "mindössze" három méteres testhosszal rendelkeztek és tulajdonképpen sokkal jobban hasonlítottak egy kacsacsőrű emlősre vagy vidrára. Lábujjaik között a kacsacsőrű emlőshöz hasonlóan úszóhártyák feszültek, ezek az állatok valóságos hibridek voltak, hiszen lábaik még elbírták testük súlyát, viszont úszni is kiválóan tudtak.

Fotó: Cell/Alberto Gennari

Mai tudásunk szerint a bálnák nagyjából 50 millió évvel ezelőtt kezdtek kifejlődni, elődeik kutyakinézetű lények voltak, amelyek érdekes módon a szarvasokkal és a vízilovakkal álltak a legközelebbi rokonságban. A lábas bálnák annyiban hasonlítottak ma élő rokonaikra, hogy valószínűleg már kifejlesztették a vízben alvás képességét és édesvízre sem volt szükségük az életben maradáshoz.

A modern cetfélék utolsó közös őse 37 millió évvel ezelőtt élt és nem elképzelhetetlen az sem, hogy a mostani lelet minden ma élő bálna ősének a maradványa.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71139/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?