Blogolj!

Tudd meg, hogy a cicád a legflegmább állat a világon!

Dorogi László

Japán biológusok megállapították, hogy a macskák nagyon is meg tudják különböztetni a nevüket más, számukra érdektelen szavaktól, de magasról tesznek rá, ha a gazdi szólítja őket.

Fotó: Pixabay

Általános tény, hogy a macskák bizony néha nagyon szemtelenek tudnak lenni, ennek ellenére emberek milliói tartják kis kedvencként ezeket a négylábú szőrgombócokat otthonukban. Még akkor is, ha nem látnak el házőrző, vagy legjobb barát funkciót, mint például a kutyák. Ezzel együtt persze vitathatatlan tény, hogy a cicák végtelen cukiságukkal képesek bearanyozni napjainkat, de azt azért bizonyára nem sokan vitatják, hogy legtöbbször igazi úri hölgyekként és úri férfiakként viselkednek. Figyelmet és simogatást igényelnek, enni és inni kérnek és még a nevükre sem hajlandóak hallgatni.

Bizony, amikor hiába Cilizgetünk kedvenc kiscicánknak, akkor egyáltalán nem arról van szó, hogy ne tudná, hogy őt szólítgatjuk, a helyzet az, hogy csak magasról tojik a fejünkre. Japán biológusok ugyanis megállapították, hogy a kutyákhoz, vagy a delfinekhez hasonlóan a macskák is képesek megkülönböztetni a nevüket más, számukra érdektelen szavaktól.

Szaito Asztuko, a Sophia Egyetem kutatója habituációs kísérleteket végzett macskás kávézókban, illetve macskák otthonaiban. A habituációs kísérlet lényege, hogy egy állatot több, valamilyen szempontból egyforma ingernek teszik ki - a macskás kísérlet esetében ez az inger a számára irreleváns szavak lejátszása -, majd miután hozzászokott az ingerhez és már ügyet sem vet rá, lejátsszák neki a saját nevét - az új ingert - és megfigyelik, hogy reagál-e rá.

Nos, az a helyzet, hogy a macskák esetében a reakciók amplitúdója kisebb, mint azt a kutyáknál megszokhattuk, magyarul, a macskák is értik ám, ha hozzájuk szólunk, csak egészen egyszerűen nem vesznek róla tudomást. A kutatók egyébként ként részkísérlettel támasztották alá ezt a tényt: először a cicák saját gazdájuk hangjának felvételét hallották, aki előbb több érdektelen szót mondott ki azonos hanghordozással, majd a macska nevét ugyanolyan hanglejtéssel. A négylábúak többsége erre jobban reagált, mint az utolsó habituáló szóra és éppen úgyanígy viselkedtek akkor, amikor egy számukra ismeretlen ember hangjával végezték el a kísérletet.

"A macskák nem az evolúció során nem úgy fejlődtek ki, hogy válaszoljanak az ember kommunikációs jeleire. Akkor kommunikálnak az emberrel, ha akarnak. A macskák már csak ilyenek"

- vonta le a konklúziót Szaito professzor.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71111/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?