Blogolj!

Tudtad-e, hogy te is telefonfüggő vagy?

Dorogi László

Amennyiben éppen a mobilodon pörgetted a Facebook-feedet és így találtál cikkünkre, akkor máris igennel válaszolhatsz az általunk feltett kérdésre, ha mégsem, akkor is jó esély van rá, hogy bizony képtelen vagy letenni a mobilodat.

Fotó: Pixabay

Amennyiben lány vagy, úgy van egy még rosszabb hírünk, az Eduline tavalyi felmérése szerint ugyanis a lányok majdnem kétszer annyira hajlamosak az okostelefon-függőségre, mint a fiúk, ami egészen egyszerűen abból adódik, hogy sokkal többet használják a közösségi médiát és az üzenetküldő szolgáltatásokat. Ha pedig még mindig nem hiszed el, hogy bizony te is függő vagy, akkor gondolkozz el azon, hogy felkelés után előbb a telefonodért nyúlsz, vagy elmész pisilni?

Nos, az emberek 25 százaléka azonnal a készüléke után nyúl, ahogy reggel felpattan a szeme, 33 százalékuk választja előbb a pisilést, mindenesetre riasztó adat, hogy az amerikai tinik 45 százaléka szinte folyamatosan elérhető online. Ami a magyar fiatalokat illeti, 90 százalékuk használja telefonját közvetlenül elalvás előtt, ami rosszabb alvásminőséghez és stressz kialakulásához vezethet. Az alvás minősége serdülő korban hatással van a fejlődésre, az érzelmi stabilitásra, a tanulási képességre. Ezért alapvető, hogy kezeljük az okostelefon-függőséget, amely befolyásolja a megfelelő alvási szokásokat - hívták fel a figyelmet dél-koreai kutatók.

No, de lássuk melyek a jelei és a tünetei a mobilfüggőségnek Edwin Salsitz kutató szerint:

- Túlságosan leköti a figyelmedet a telefon, egészen egyszerűen minden helyzetben úgy érzed, hogy szükséged van rá, de legalábbis "belehalsz", ha nem nézhetsz rá. Amennyiben zavar, ha olyan helyen vagy, ahol nem veheted elő, ébredéskor az első dolgod megnézni és elalvás előtt is percekig rajta lógsz, akkor itt az ideje átgondolnod a dolgokat.

- Ha egy nyilvános helyen, társas összejöveteleken is folyamatosan a képernyőt nézed és egy percig sem vagy képes a mobilodat az asztalon hagyni, sőt, ez teljesen normális viselkedés számodra, akkor bizony van egy rossz hírünk: függő vagy.

- Ha elveszik a telefonod ingerlékeny leszel, mintha csak egy testrészed vágták volna le rólad.

- A függők tudatában vannak, hogy a függőségük probléma, mégis igyekeznek azt leplezni mások előtt.

- A mobiltelefon éppen olyan függőséget vált ki mint a cigi, a kaja, vagy éppen a pia. Akárcsak ezek a dolgok, a telefonod is menekvést jelenthet számodra a hétköznapi problémák elől, azzal foglalod le magad, hogy mémeket nézegetsz és céltalanul pörgeted az Instagramot vagy a Facebookot.

Hogy tudsz leállni? Először is ismerd fel és ismerd el, hogy te is telefonfüggő vagy, csak ezután tudsz ellene tenni. Második lépésként határozz meg olyan helyeket, ahol szándékosan nem veszed elő a mobilodat és ehhez tartsd is magad. Naná, hogy baromi nehéz lesz, de egy idő után természetessé válik, hogy nincs nálad mindig a telefon. Hallgass zenét, olvass könyvet, találj ki más cselekvési formákat ahelyett, hogy folyton a közösségi médiát bújnád. Még az is lehet, hogy jobban fogod érezni magad idővel.

Címkék: Tudtad-e?
https://szinesvilag.blogstar.hu/./pages/szinesvilag/contents/blog/71007/pics/lead_800x600.jpg
Tudtad-e?
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?